literature

Anti Mary Sue Tutorial FINNISH

Deviation Actions

NuttyNuti's avatar
By
Published:
48 Comments
5K Views

Literature Text

This tutorial is a Finnish translation of this English tutorial, both written by me. The English version contains more updated information, because I'm too lazy to update these both :D But, enjoy, whichever language you use!


***


Heissan!

Luettuani lukuisia eritasoisia fanficcejä ynnä muita tarinoita mieleeni tuli luoda niksiopas, joka käsittelisi hahmojen Mary Sue -piirteiden vähentämistä. Olen lajitellut temput eri kategorioihin, ja toivon niiden olevan hyödyllisiä! Kategoriat ovat seuraavat:

- Ennen luomista, eli yleinen asenne
- Hahmoa luodessa
- Hahmosta kirjoittaessa
- Huomioita fanihahmoista

Useimmat nikseistä, jotka olen tässä maininnut, ovat sellaisia, että ne on hyvä muistaa koko luomis- ja kirjoitusprosessin ajan. Osa nikseistä ovat kuitenkin ekstratrikkejä, joita voi käyttää pienenä lisätehokeinona mutta jotka eivät ole välttämättömiä Maru Sue -piirteitä karsittaessa. Nämä niksit on merkitty *-merkillä. Käytän tässä oppaassa myös varsin kärjistäviä esimerkkejä tehdäkseni asiat selviksi. Muista kuitenkin, että vastaavanlaiset mutta lievemmätkin ongelmakohdat voivat olla pahoja!

Lisäksi: Kirjoitin tämän tutoriaalin alun perin englanniksi, ja laiskuuttani tulen päivittelemään lähinnä sitä. Tuoreimmat tiedot ovat siis kansainvälisellä kielellä, jos aion pahemmin tuunailla opastani tulevaisuudessa.

Ja nyt tutoriaaliin.***


NOPEITA (?) NIKSEJÄ VÄHENTÄÄ HAHMOSI MARYSUEMAISUUTTAE N N E N   L U O M I S T A ,
E L I   Y L E I N E N   A S E N N EMuista, että hahmosi on tarinasi työkalu: Hän EI OLE sinä, ystäväsi tai lapsesi.


Jos kiinnyt hahmoon liiaksi, sinulla voi olla todellisia vaikeuksia kirjoittaa hänestä puolueettomasti. Helppo konsti tehdä hahmosta hieman etäisempi sinulle on tehdä hänestä selkeästi erilainen kuin mitä sinä olet, sekä hyvässä että pahassa. Itsestään eroavan hahmon luonti ei automaattisesti estä häntä muuttumasta Sueksi, mutta se voi estää sinua "suojelemasta" häntä siksi, koska tunnet häneen samanlaisuudentunnetta tai kiintymystä. Jos et ole tekemässä huolellisesti suunniteltua self-insert-hahmoa, älä koskaan nimeä hahmoasi itsesi mukaan: on uskomattoman vaikeaa ajatella siten nimettyä hahmoa tarinan työkaluna eikä oman itsensä avatarina (olen kokenut tämän itse). Hahmon ajatteleminen avatarina taas voi aiheuttaa sen, että vältät hahmosi laittamista tilanteisiin, joihin et itse halua, tai se voi houkutella sinua kirjoittamaan hahmollesi asioita joita itse haluat kokea (kuten suuressa suosiossa oleminen).

Vinkki! Voit antaa kuitenkin hahmollesi joitain omia piirteitäsi, kuten ujoutesi, optimistisuutesi tai absolutismisi. Itse asiassa tällöin kirjoittaminen voi olla helpompaa, koska tiedät itse, miten nämä piirteet toimivat. Mutta varo silti tekemästä hahmosta liian samanlaista kuin mitä itse olet!Hahmon tehtävä on palvella tarinaa. Tarinan tehtävä ei ole palvella hahmoa.

Tämän asian monet Sue-kirjoittajat unohtavat. Sinun pitäisi käyttää hahmoasi siihen, että saat juonesta kiinnostavamman, eikä tarinaasi siihen, että hahmollasi olisi kivaa. Jos esimerkiksi annat hahmollesi uuden siistin kyvyn, sinun pitäisi antaa se siksi, että se olisi myöhemmin tärkeä osa tarinan juonta, ei siksi, koska haluat hemmotella kullannuppuasi uusilla leluilla.Hahmosi eivät voi purra sinua, vaikka laittaisit heidät säännöllisesti tukaliin tilanteisiin!

Älä pelkää aiheuttaa ongelmia hahmoillesi tai estää heitä toteuttamasta toiveitaan! Eivät he sinua pure vaikka tahtoisivat, hehän ovat vain keksimiäsi mielikuvitusolentoja. Kiduta heitä siis ihan niin paljon kuin ikinä huvittaa >:) Ole sopivan armoton heille!

H A H M O N   L U O M I N E NÄlä tee hahmostasi yhtä aikaa todella miellyttävää JA todella hyvännäköistä JA todella taitavaa JA todella viisasta.


Jos käytät näitä kaikkia neljää yhdessä, hahmosi on miltei automaattisesti Sue. Sen sijaan vähennä pisteitä AINAKIN yhden osa-alueen verran, vaikka yhden alueen kokonaan tai puolikkaan kahdesta tai kolmanneksen kolmesta. Suosittelisin kuitenkin pisteiden vähentämistä ENEMMÄN kuin yhden osa-alueen verran.

Esimerkki: Naruto on melko kiva mutta ärsyttää monia ihmisiä (½ pistettä), ei ole superkomistus mutta ei rumiluskaan (½ pistettä), on aivan HILLITTÖMÄN taitava (1 piste) ja on yleensä typerys mutta toisinaan taisteluissa nokkela (1/3 pistettä). Yhteensä siis 2 + 1/3 pistettä 4 pisteestä. Tavaraa on poistettu 1 + 2/3 pisteen verran.Kaikki ihmiset eivät voi olla joko hahmosi ystäviä tai hänen vihollisiaan – ei varsinkaan vain toista niistä.

On melko typerää lukea ihmisestä, josta joko kaikki pitävät tai jota kaikki vihaavat. Kumpikaan tilanteista ei ole realistinen: supersuosituillakin ihmisillä on vihamiehiä, ja jopa vihatuilla ihmisillä on lähemmäs aina joku, joka välittää heistä. Tosielämässä taas tiettyyn henkilöön kiinnittää isompaa huomiota vain kourallinen ihmisiä: loput eivät ajattele heistä mitään sen erityisempää. Esimerkiksi voisin lyödä vaikka vetoa, että jos opiskelet isossa koulussa, suurin osa koulun oppilaista ei edes huomaisi, jos olisit poissa sieltä, vaikka he tuntisivat sinut kasvoilta. Pidä siis huoli siitä, että jos hahmosi elää paikassa jossa on paljon ihmisiä, hänen tulisi tavata toisinaan joitakuita jotka eivät ajattele mitään sen kummempaa hänestä. Ja muista, että hahmollasi pitää olla SEKÄ ystäviä ETTÄ vihamiehiä.Rauhallisesti sen ulkonäön kanssa!

Ulkomuoto ei ole ratkaisevaa suemaisuutta määritellessä: hyvä OC voi olla superseksikäs, ja Mary Sue voi näyttää ihan tavalliselta. Lukijat kuitenkin yleensä tekevät ensimmäisiä Sue-päätelmiään hahmon ulkonäön perusteella. Tässä muutama perussääntö epäsuemaiseen ulkomuotoon:

1. Pitäydy genressä tai sarjassa josta kirjoitat! Taru Sormusten herrasta -kirjoissa ei ole neonpinkkihiuksisia tyttöjä, eikä Narutossa ole kissankorvaisia poikia. Feodaaliajan Japanissa ei käytetty lenkkareita eikä farkkuja. Mitä paremmin hahmon asu sopii sarjaan, sen parempi. Taustatutkimus on ystäväsi.

2. Välttele kliseitä parhaasi mukaan. On olemassa jo ihan riittävän paljon emo-vaatteita, merimieskoulupukuja, kissankorvia, ketunhäntiä, silmän yli kulkevia arpia ja enkelisiipiä. Ole luova ja kokeile jotain uutta!

3. Anna hahmollesi vain jokunen ulkonäköön liittyvä erikoispiirre. Oudonväriset hiukset tai silmät ovat useimmissa sarjoissa jo ihan riittävän erikoista, eikä niitä feikkisiipiä tarvita!

4. Valitse hahmosi asuun enintään kolme pääväriä sekä niiden variaatioita ja pitäydy niissä. Esimerkiksi ennen aikahyppyä Naruto käytti pääasussaan lähinnä oranssia, tummansinistä ja vähän valkoista. Pienissä yksityiskohdissa (kuten pienissä symboleissa) saa olla muita värejä: esimerkiksi Naruton takin selässä oleva spiraali on punainen, vetoketju on harmaa, ja hänen Tsunadelta saamansa kaulakoru on vihreä. Muutaman selkeän värin käyttö on hallitumman näköistä kuin sekava cocktaili kaikista sateenkaaren väreistä!

5. Jos hahmosi on hyvin kaunis tai seksikäs, hänen pitäisi olla vastaavasti tosi huono jossain toisessa asiassa. Kauneus on merkittävä vahvuus.

Nyrkkisääntö: hätkähdyttävä ulkomuoto ei pelasta huonosti tehtyä hahmoa, eikä vaatimaton olemus kätke hyvin tehdyn hahmon ällistyttävyyttä.Ota rauhallisesti myös sen taustatarinan kanssa.

Hyvillä hahmoilla ei tarvitse olla taustaa, josta voisi tehdä Hollywood-elokuvan. Voit toki laittaa säännöllisesti "tavallisia" kriisejä (kuten koulukiusatuksi päätymistä), mutta jos jokainen hahmosi on murhatun sukunsa viimeinen vesa, jotain on pielessä. Lukijaa kiinnostaa enemmän hahmon nykyisyys kuin mitä hänen menneisyytensä. Tietenkin menneisyys voi muovata hahmostasi nykyisenlaisensa, mutta älä tee siitä traagista vain siksi, että saisit kerjättyä kaikki sympatiat hahmosi puolelle. Muista myös tarkistaa, että hahmosi taustatarina sopii sarjaan: Esimerkiksi on täysin okei tehdä World of Warcraft -ficci, jossa on hahmona koko perheensä sodassa menettänyt draenei, sillä draeneithan ovat sukupuuton partaalla juuri örkki-invaasioiden vuoksi. Sen sijaan samassa tilanteessa oleva yhdysvaltalaisteini ei ole yhtä uskottava.Anna hahmollesi vain JOKUNEN erikoistaito ja pitäydy niissä.

Naruto pärjäsi ennen aikahyppyä ihan hyvin pelkän varjokloonauksen, kettutemppujen, Rasenganin ja perustaijutsun turvin. Shippuudenissa hän toki saa lisää taitoja, mutta nekin ovat pääasiassa kehitelmiä vanhoista taidoista. Myöskin Hyuuga Neji on konohalaisnuorison vahvimpia ninjoja, vaikka hän käyttääkin lähes puhtaasti pelkkään Hyuuga-klaanin taijutsua. Gaara on Hiekkakylän Kazekage, vaikka hän taistelee lähes yksinomaan hiekkaninjutsulla.

Älä siis itsekään anna hahmollesi aivan liikaa taitoja. Yksinkertaisen taitopaletin käytöstä on monia hyötyjä:

a) Lukija kykenee seuraamaan paremmin taisteluita (tai vastaavia), kun hän muistaa koko arsenaalin hahmo osaa käyttää.

b) Kirjoittajallakin on helpompaa, kun hän kykenee kontrolloimaan paremmin hahmon taitovalikoimaa. Hän voi myös välttyä hölmöiltä tilanteilta sarjassamme: "Hups! Hahmoni päihitti pahiksen pitkän kaavan mukaan, vaikka hänellä olisi ollut erikoiskyky X jolla sama homma olisi hoitunut puolessa sekunnissa!"

c) Suppea kykyarsenaali myös vähentää suemaisuutta. Mary Suet ovat tunnettuja siitä, että heillä on niin paljon erikoiskykyjä, että heidän on kannettava mukanaan muistikirjaa muistaakseen ne kaikki.

Tosiasia on myös se, ettei kukaan ihminen voi olla edes "melko hyvä" kaikessa. Ihmisillä on yleensä tapana ratkoa ongelmat itselleen tutulla tavalla ja kehittää taitoja, joissa he ovat jo hyviä. Esimerkiksi Narutossa hyvä taijutsun käyttäjä ei todennäköisesti vahvistuakseen viitsi kehittää keskitasoista ninjutsua tai genjutsua, vaan hän mieluummin kehittää vanhat taijutsutaitonsa superhyviksi. Ihmiset haluavat kehittyä mieluiten alueilla, joissa he ovat jo taitavia. Todelliset tuhattaiturit ovat ä-lyt-tö-män harvinaisia.

Nyrkkisääntö kykyaresenaaliin voisi olla seuraava: jos et ole varma hahmon voimatasoista, anna hänelle enintään pari merkittävää kykyä. Jos kyky on tosi iso, anna vain yksi. Jos se ei ole ihan niin iso, anna muutama.Anna hahmollesi heikkouksia, joille hän ei vain voi mitään.

"Hahmoni on todella herkkä suuttumaan, mutta hän osaa hillitä itsensä tarpeen vaatiessa." Jaahas? Onko sitten hahmon tuittupäisyys enää hänen heikkoutensa? Ei ole, sillä hahmo pystyy poistamaan heikkoutensa tahdon voimalla. Älä anna hahmojen hallita liian hyvin heikkouksiaan – jos hän voi hallita niitä, ne eivät ole enää heikkouksia vaan ainoastaan omituisia piirteitä!

Vinkki! Asia erikseen on, jos jokin ulkoinen asia on estää heikkoutta toimimasta. Esimerkiksi verta pelkäävä hahmo SAATTAA mennä auttamaan pahasti haavoittunutta rakastettuaan, JOS hän pelkää rakastettunsa kuolemaa huomattavasti enemmän kuin mitä verta. Vastaavasti taas helposti kiukustuva hahmo voi hillitä tunteitaan, jos pahis on pitelemässä miekkaa hänen toverinsa kurkulla ja ilmoittaa: "Yksikin väärä liike niin hän kuolee!"Heikkoudet kumpuavat hahmoista itsestään, eivät toisista ihmisistä.

Kaikki paha hahmoon liittyvä ei ole heikkoutta. Kiusatuksi tai seksuaalisesti häirityksi joutuminen ei ole heikkoutta, koska sitä aiheuttavat toiset ihmiset, ja hahmo on vain uhri. Myöskään traaginen menneisyys ei ole heikkous, koska se on vain asia joka on sattunut hahmolle. Sen sijaan pahat asiat voivat AIHEUTTAA tai AIHEUTUA heikkouksista: parhaan ystävänsä kuoleman todistanut hahmo ei välttämättä halua lähentyä kenenkään kanssa, ja toinen hahmo voi taas joutua kiusatuksi juuri siksi koska hän on nynny.Tavalliset ihmistunteet EIVÄT ole heikkouksia.

Hahmosi ei ole epätavallisen itkupilli, jos hän itkee rakkaan läheisensä hautajaisissa: hän on vain terve ihminen jolla on terveet ihmistunteet. Myöskään se, että hahmo suuttuu hahmolle, johon useimmat muutkin menettävät hermonsa, ei ole heikkous.Listaa KAIKKI hahmon vahvuudet ja heikkoudet ja tarkasta, että listat ovat suunnilleen yhtä pitkät.

Tai, jos olet tekemässä hahmostasi täyttä surkimusta, tee heikkouslistasta pidempi :D Älä käytä synonyymeja tyyliin "hän on tuittupäinen, hän suuttuu helposti, hän on temperamenttinen…" sillä se voi vääristää tuloksia! Älä myöskään käytä liian yleisiä ilmauksia, kuten "hän on hyvä taistelemaan". (MIKSI hän on hyvä taistelemaan? Mitkä kaikki hyvät piirteet tekevät hänestä hyvän taistelijan?)* Anna hahmollesi piirre, josta voi heittää säännöllisesti vitsiä!

Tämä ei ole pakollinen juttu, mutta se pudottaa suemaisuuspisteitä roimasti! Anna hänelle piirre, joka tekee hänestä hassun tai hölmön! Esimerkiksi Full Metal Alchemistissa tehdään säännöllisesti pilaa Edward Elricin lyhyydestä ja siitä, miten kiukkuiseksi hän tulee asiasta puhuttaessa. Voit myös laittaa hahmon/hahmoryhmän toistamaan säännöllisesti tiettyä vitsiä. Esimerkiksi Bleachin Rukia piirtelee koko ajan kehnolaatuisia glitteripiirroksia pupuista ja nallekarhuista yrittäessään selittää jotain vakavaa. Todella vastakkaiset piirteet ovat myös hauskoja: jälleen kerran Bleachissa esiintyvä Chad on kookas ja voimakas nuorimies, johon voi törmätä moottoripyörä ilman että hän saa sen isompia vammoja, mutta samaan aikaan hän on aivan hulluna söpöihin pikkueläimiin ja pehmoleluihin.

Muista kuitenkin, että vitsien tarkoituksena on tehdä HAHMOSTA ITSESTÄÄN hassu, ei tilanteesta tai tilanteeseen osallistuvista ihmisistä. Esimerkiksi kuuluisa kombinaatio "iik toi näki mun hameen alle ja näki mun pikkarini iik" ei tee hahmosta itsestään hassua, koska tilanteen aiheuttaa yleensä toinen hahmo tai vahinko ja hahmo itse on vain avuton uhri. Sen sijaan jos hahmo reagoi hassusti tuollaisiin tilanteisiin (esimerkiksi sekoaa, koska toinen näki hänen alushousunsa jotka eivät ole sen hetkistä kuuminta muotia), tilanteet voidaan laskea pilailemiseksi hahmon kustannuksella.

H A H M O S T A   K I R J O I T T A M I N E NJos keksit hahmollesi huonon piirteen, käytä sitä.


Monet Sue-kirjoittajat laativat hahmoilleen pitkän listan erilaisia pikkuvikoja, mutta he eivät ikinä käytä tai näytä selvästi näitä vikoja tarinoissaan. Se on käytännössä sama asia kuin ei antaisi ollenkaan mitään vikoja. Muista siis myös näyttää hahmosi huonokin puoli! Ja säännöllisesti vielä! Sinun ei tarvitse kuitenkaan näyttää IHAN kaikkia hänen heikkouksistaan (sarjassamme huono makuaisti tai pikkasen huono polvi), mutta muista ainakin mainita ne isoimmat. Älä vain ajattele, ettei hahmosi ole täydellinen; näytä se myös lukijoillesi!Älä anna hänen varastaa parrasvaloja täysin.

Suurin syy sille, miksi monet fanficcien lukijat inhoavat OC:ita (jopa ei-Sueja) on se, että joskus OC:t ovat miltei koko ajan esillä eivätkä jätä tilaa toisille hahmoille. Mary Sueiden kesken tämä on hyvin tavallista: he vievät koko show'n eivätkä anna toisten hahmojen loistaa. Välttääksesi sen oman hahmosi kohdalla muista seuraava nyrkkisääntö: jos luvassa on jokin jännittävä tilanne, jossa sankarina voi olla oman hahmosi lisäksi joku toinen hahmo, anna sen toisen hahmon ainakin joskus hoitaa tilanne kotiin. Järjestä myös takariville omiakin kohtauksia joissa loistaa!Laita hahmosi tekemään joskus väärin.

Ja jälleen kerran, sen pitää johtua hahmosta itsestään, ei tilanteesta, toisista ihmisistä tai huonosta tuurista. Esimerkiksi väärälle kadulle kääntyminen ja sitä kautta katujengin hyökkäyksen kohteeksi joutuminen ei ole "oikea" väärä päätös, koska hahmolla oli siinä kohtaa vain huono tuuri – hänen omat vikansa eivät vaikuta asiaan. Sen sijaan provosoituminen tappeluun liian isoa vastustajaa vastaan ja sitä kautta sairaalaan joutuminen voidaan laskea "oikeaksi" vääräksi teoksi, koska nyt hahmo aiheutti ongelmansa itse.* Sopivien ilmausten valinta voi vähentää hahmosi suemaisuutta huomattavasti.

Sinun ei tarvitse olla hellävarainen kuvaillessasi hahmoa. Eikös esimerkiksi kuulosta vähemmän suemaiselta sanoa: "Raivostuessaan hän on kuin mielipuoli", kuin: "Hänellä on aika paha temperamentti"? Tietenkin ilmaukset pitää valita niin kuin hahmo todella on, liioittelu ei hyväksi. Ja, kuten moni aiheesta kirjoittanut on sanonut ennen minua, on syytä vältellä liian yliluovia ilmauksia kirjoittaessa hahmostaan. Esimerkiksi yleensä riittää puhua "sinisistä silmistä ja ruskeista hiuksista" kuin mitä "taivaanvärisistä kristalleista ja suklaisista kutreista".

Itse olen sitä mieltä, että runollisia ilmauksia saa käyttää HIEMAN. Ja vain jos hahmo todella tarvitsee sitä. Esimerkiksi romaanisarja Stravaganzassa esiintyy Arianna-niminen sankaritar, jonka silmiä on usein sanottu "orvokinsinisiksi". Ilmauksella on väliä, sillä se on merkittävässä osassa, kun paljastetaan hänen todelliset syntyperänsä – hänen äidilläänkin on orvokinsiniset silmät. Jos silmät olisivat olleet vain "siniset", värin merkitys ei olisi tuntunut niin merkittävältä sukulaisuussuhteen tunnistamisen kannalta, koska monien ihmisten silmät ovat "siniset".

Runollisia ilmauksia sopii käyttää myös silloin, kun joku hahmo katsoo jotakuta toista hahmoa (vaikkapa ihastustaan tai idoliaan) ihaillen. Runollisuutta sen sijaan kannattaa käyttää varoen, jos hahmoa esitellään lukijoille: emmehän me halua tuputtaa kuvaa siitä, että juuri tämä hahmo on ihanaihkunärrisöötti jne. tai muuten tulee turpaan?* Jos mahdollista, siirrä hahmosi taustalle.

Vaikka jotkut Harry Potter -fanit ajattelevat, että Lily Potter on Mary Sue, useimmat lukijat eivät piittaa asiasta, koska Lily ei ole läheskään koko ajan esillä tarinassa. Jos siis haluat luoda supercoolin hahmon ilman pelkoa siitä, että hänet leimattaisiin aivan heti Sueksi, siirrä hänet sivuhahmoksi ja anna epäsuemaistemman hahmojen riekkua etualalla. Näin suemaisempi hahmo ei pistä liikaa lukijan silmään.* Älä anna hänen saavuttaa KAIKKIA tavoitteitaan.

'Vanhempien tulisi tuottaa lapsilleen pettymyksiä', kertoo eräs kasvatusopas. Sinäkin voit aiheuttaa pettymyksiä hahmoillesi. Anna hänelle päämääriä, joita hän ei voi saavuttaa, kuten ihastuminen henkilöön joka ei pätkääkään piittaa hänestä. Näin todistat, ettei hahmosi voi tehdä ihan kaikkea mitä haluaa!

H U O M I O I T A   F A N I H A H M O I S T AFanihahmoilla (joita ovat esimerkiksi Naruton maailmassa elelevät sinun keksimäsi ninjahahmot) on tiukemmat Sue-säännöt kuin mitä muilla hahmoilla. Tämä johtuu siitä, että he elävät maailmassa jota et ole itse keksinyt, joten et voi vaikuttaa maailman sääntöihin. Lisäksi Sue-vihaajat tuntuvat muutenkin olevat tiukempia fanihahmojen kuin mitä alkuperäishahmojen suhteen. Joten, seuraavaksi neuvoja fanihahmoja varten:Älä IKINÄ korvaa canon-hahmoa omalla hahmollasi!

Useimmat fanficcien lukijoista haluavat lukea alkuperäisistä canon-hahmoista, eivät sinun keksimistäsi OC-hahmoista. Heidän mielestään OC:iden tarkoitus on auttaa alkuperäisiä hahmoja suoriutumaan paremmin roolistaan. Sen vuoksi lukijat voivat raivostua pahan kerran, jos heidän suosikkinsa pyyhkäistään nurkkaan ja tilalle istutetaan toinen hahmo. Vielä pahemmaksi asiat menevät, jos uusi hahmo rökittää vanhan hahmon kaikilla hänen erikoisaloillaan. Jos niin käy, lukijat helposti ajattelevat, että heidän mielihahmojaan kohdellaan kaltoin.

Korvaaminen EI aina tarkoita varsinaista hahmon korvaamista niin, että alkuperäinen hahmo katoaa täysin tarinasta. Useammin se tarkoittaa sitä, että uusi hahmo vie vanhan hahmon ihmissuhteita, asemia, kykyjä tai mitään mikä kuului alun perin vanhalle hahmolle. Esimerkiksi Sonic the Hedgehog fanficissä on todella huono ajatus tehdä siili, joka on Sonicia nopeampi, koska sarjassa on moneen kertaan ilmoitettu, että Sonic on maailman nopein siili. Vastaavasti ei ole viisasta tehdä hahmoa, joka on Sonicin paras ystävä, koska kaikki Sonic-fanit tietävät, että Sonicin paras ystävä on Tails.

Voit tehdä poikkeuksen tähän sääntöön, jos tarinan koko idea on se, että mitä tapahtuisi jos joku canon-hahmo korvattaisiin hänen toisenlaisella versiollaan. Esimerkiksi voit fanficissäsi käsitellä sitä, miten Ranma½ olisi mennyt, jos Ranma olisikin ollut taistelutaidoton tyttö eikä poika, joka on taistelulajien mestari. Tällöin voit vaihtaa Ranman nais-OC:hen, jonka nimi sitten voi olla Ranma tai ei. Tässä tapauksessa ei ole viisasta tehdä uudesta hahmosta parempaa kuin vanhasta (muistathan alkuperäisen hahmon fanejakin…) Itse asiassa on paljon hauskempaa tehdä uudesta hahmosta vanhaa surkeampi! Tällöin tilanteet, jotka olivat vanhalle hahmolle vaikeita, ovat tyystin mahdottomia uudelle hahmolle!

Kuitenkin useimmissa tapauksissa on syytä varmistaa, ettei luomasi OC potkaise ainuttakaan canon-hahmoa pihalle tarinasta tai vie hänen alkuperäisiä ihmissuhteitaan, statuksiaan tai vastaaviaan.Vältä tekemästä hahmoastasi parempaa kuin useimmista alkuperäishahmoista.

Kuten sanottu aiemmin, useimmat lukijat eivät voi sietää roolivarkauksia. Tähän liittyen sinun on hyvä katsoa, ettei hahmosi ole merkittävästi parempi kuin muut hänen asemassaan olevat hahmot. Esimerkiksi jos teet genin-tasoisen ninjan Naruto-fanficciä varten, varmista ihmeessä, ettei hän voi rökittää jounin- tai edes chuunin-tasoista, koska useimmat geninit eivät kykene siihen. Pätee sovellettuna myös sarjoihin joissa ei tapella.

Vinkki! Voit kuitenkin tehdä hahmostasi parhaan alalla, josta ei ole ollut puhetta alkuperäissarjassa. Hahmosi voi olla vaikka Konohan paras laulaja, koska alkuperäissarjassa ei ole koskaan sanottu, kuka on Konohan paras laulaja.Tarkasta taitotasot ennen kuin alat verrata omaa hahmoasi canon-hahmoon.

Minulle tuli hieman hassu olo, kun luin Naruto-geninistä joka "saattoi päihittää Kabuton tappelussa". Eikös se ole himpun ylivoimaista, jos tarkemmin ajattelee? Kabutohan pystyi pistämään hanttiin Kakashille, joka itse taas on kyvyiltään kage-tasoa. Tämäntyyppisiä mokia sattuu helposti kirjoittajille, jotka eivät ole vielä muodostaneet puolueetonta näkemystä eri hahmojen taidoista. Esimerkiksi edellä mainittu kirjoittaja luultavasti ajatteli Kabuton olevan geninin päihitettävissä oleva ninja, koska sarjassa Naruto (joka on genin, muttaaah…) aiheutti hänelle pahat vammat Rasenganillaan. Ota kuitenkin tällaisissa sarjoissa vakavasti huomioon se, ettei sarjan päähenkilö yleensä edusta sitä normaalia keskivertohahmoa: tavallinen genin ei hakkaa sellaisia vastustajia joita Naruto voi päihittää.Vältä alkuperäishahmojen piirteiden kopiointia.

Jos Naruto-OC:si pyörtyy nähdessään ihastuksensa (kuten Hinata), omistaa pyreneittenpaimenkoiran näköisen koiran (kuten Kiba) ja oli ennen tiukka sääntöjen suhteen mutta muuttui ystävänsä kuollessa (kuten Kakashi), hahmosi kaipaa kunnon tehosiivouksen. Älä apinoi valmishahmojen piirteitä ja tunge niitä omaasi, se on varastamista! Voit kuitenkin hyvällä omallatunnolla käyttää piirteitä, jotka ovat yleismaailmallisia ja joita sattuu muutenkin ilmestymään sarjassa. Voit esimerkiksi tehdä ihan rauhassa ujon Naruto-hahmon, vaikka sarjassa onkin jo ujo Hinata. Mutta älä laita hahmoasi käyttäytymään samoin kuin Hinata: eivät kaikki ujot ihmiset pökerry nähdessään ihastuksensa!Pidä canon-hahmot IC (=In Character) kirjoittaessasi heistä.

Monet Sue-vihaajat syyttävät Sue-kirjoittajia siitä, että Mary Suet saavat canon-hahmot käyttäytymään luonteensa vastaisesti. Sue voi esimerkiksi saada ilkeän hahmon käyttäytymään kuin koiranpentu olemalla vain tämän lähettyvillä. Itse kyllä ajattelen, että to OOC(=Out Of Character)-ilmiö johtuu myös vankasti siitä, että monet Sue-kirjoittajat ovat kokemattomia kirjoittajia. He eivät siis osaa kirjoittaa edes valmiista hahmoista objektiivisesti, mikä on johtaa helposti OOC-käytökseen – pelkällä Sue-hahmolla ei ole täyttä vaikutusta asiaan. Oli ilmiön syy mikä hyvänsä, pidä itse omissa tarinoissasi hahmot IC, niin vältyt näiltä syytöksiltä!Varo Canon Sueita.

On olemassa eräs hassu fakta, jota monet kirjoittajat eivät tule edes ajatelleeksi. Fakta on se, että voit muuntaa jonkin toisen hahmon Mary Sueksi huolimatta siitä, ettei hahmo ole sinun keksimäsi ja että hahmo ei ollut alun perin Mary Sue. Olen esimerkiksi kohdannut outoja Hinata-fanficcejä, joissa Hinata on saanut mystisesti lisää itseluottamusta ja voi toimia kuin kapinallinen – pysyen silti yhä söpönä itsenään. Vastaavasti on myös Harry Potter -fanficcejä, joissa Hermione on muuttunut hermoheikosta kirjatoukasta überseksikkääksi sankarittareksi. Toisin sanoen Canon Suet tarkoittavat alkuperäistä sarjan canon-hahmoa, joka ylikiillotettu ja kaikin puolin täydennelty muka täydelliseksi. Paras tapa välttää Canon Sueita on tehdä tarkkaa tutkimusta hahmon luonteesta ja pitäytyä siinä tarinaa kirjoittaessa. Eri sarjojen wikisivustot ja alkuperäinen sarja itse ovat ystäviäsi.***

Toivottavasti oppaasta oli apua! Kaikenlaisia kommentteja ja parannusehdotuksia otetaan vastaan!
Simply a Finnish translation of my Mary Sue tutorial. [link] Enjoy!
© 2010 - 2021 NuttyNuti
Comments48
Join the community to add your comment. Already a deviant? Log In
Anastasia6710's avatar
Miks kaikki vihaa Mary/Garyjejä? Mitä vikaa niissä on? En ymmärrä. :/
NuttyNuti's avatar
Niin, ja: Kuulostiko tuo äsken kirjoittamani luentoni järkevältä, vai haluaisitko selvennystä vielä johonkin?
Anastasia6710's avatar
En tiedä mitä sanoisin. :/
NuttyNuti's avatar
Mielenkiintoinen kysymyksen asettelu. Korvaani vaikuttaa siltä (oikaise jos olen väärässä) ettet ihan tiedä, mitä Mary/Gary Sue tarkoittaa. Koetan selventää:

Mary/Gary Sue (jatkossa sanon pelkkä Mary Sue) on siis hahmo, joka on niin voimakas/täydellinen/huomiomagneetti että sillä ei saa kirjoitettua mielenkiintoista tarinaa. Tarinassa kaikki asiat ovat niin helppoja Mary Suelle, ettei hän koskaan koe mitään oikeita haasteita eikä tarinassa ole kerta kaikkiaan mitään jännittävää. Esimerkiksi Harry Potter -fanihahmo, joka osaa kaikki loitsut ja joka osaa ratkaista kaikkien hahmojen ihmissuhdeongelmat täydellisesti ilman ongelmia on todella tylsä, koska kaikki tarina menee tyyliin "pling, hahmo ilmestyi paikalle, ja voila, kaikki hankalat (=lukijan mielestä kiinnostavat) ongelmat on lakaistu pois!"

Mary Sue on jo ihan terminä MÄÄRITE huonosti tehdylle ylivoimaiselle ja siten tylsälle hahmolle. Kysymyksesi on siis samanlainen kuin tämä kysymys: "Miksi kukaan ei tykkää pahamakuisesta ruoasta?" Jos ruoka on pahanmakuista, se tarkoittaa että siinä on jotain vikaa, eikä kukaan siksi siis kyseenalaista miksi. Jos hahmo on Mary/Gary Sue, se tarkoittaa että siinä on jotain vikaa (tarkemmin ottaen juuri tämä ylivoimaisuus ja se, ettei tarina koskaan haasta hahmoa). Siis väite "Tämä hahmo on Mary Sue" on samanlainen kuin väite "Tämä ruoka on pahanmakuista." Mary Sue ei ole koskaan mairitteleva termi, eikä siinä ole mitään positiivista.

Se tosin on totta, että toisinaan Mary Sue -vouhutus menee turhan pitkälle, ja ihmiset leimaavat helposti fanihahmoja Mary Sueiksi ihan vain siksi, koska hahmo on esimerkiksi romanssisuhteessa vaikkapa jonkun animesarjan henkilön kanssa (vaikka tarinassa muuten esiteltäisiinkin kunnolla parisuhteen kuopat ja mukulakivet). Lisäksi tuntuu siltä, että jotkut kirjoittajat kiinnittävät paljon enemmän huomiota Mary Suemaisuuden välttelyyn kuin kunnollisen tarinan kirjoittamiseen ja/tai ruttaavat todella nuorien kirjoittajien hahmoja lyttyyn Mary Suemaisuuden perusteella.

Vaikkei Mary Suemaisuus olekaan mikään tavoiteltava piirre, annan aika ongelmitta anteeksi jos joku nuorempi kirjoittaja tekee sellaisen -- eipä taida olla montaakaan raapustelijaa joka ei olisi koskaan Suea kehitellyt :P
Anastasia6710's avatar
En tehnyt hahmoistani Mary Sueta, mutta joku valitti yhdestä hahmosta siitä, että sille tuli ihan Mary Sue tunne. En halua, että minulle kävisi niin. Ja hahmojeni EI ole tarkoitus olla Mary Sueta. 
NuttyNuti's avatar
Korostan: En sano, että hahmo on laiskasti tehty, vaan että se NÄYTTÄÄ laiskasti tehdyltä. On hyvinkin mahdollista, että olet kehitellyt hahmolle paljonkin taustaa joka eroaa oleellisesti Tintistä, mutta tämä vaiva ei näy lomakkeesta.
NuttyNuti's avatar
Kukaan ei yleensä tee Mary Suea tahallaan (paitsi ne jotka tekevät parodia-Suen). Suemaiset hahmot syntyvät yleensä niille kirjoittajille, joilla ei ole vielä kovin paljon kokemusta hahmojen laatimisesta (tai eivät ole aiemmin saaneet kritiikkiä hahmoistaan). Samaan ihmiset tekevät harvoin pahanmakuista ruokaa tahallaan -- usein kyse on pikemminkin reseptin epäonnistuneesta kokeilusta. Kömmähdyksestä otetaan opiksi ja tehdään parempaa safkaa ensi kerralla. c:

Vilkuilin vähän tuota asianomaista deviationia, jossa tämä Lily-hahmosi esiintyy. Tuo henkilö, joka kommentoi Mary Suemaisuudesta sanoi kyllä aika suoraan (joskin turhan jyrkästi) mistä kenkä puristi: Jos hahmon laittaa parisuhteeseen toisen hahmon kanssa SELITTELEMÄTTÄ miten pari edes päätyi yhteen, moni ihminen pitää hahmoa Mary Suena. (Tosiasiassa hahmon Suemaisuutta on vaikea määritellä, koska tuo lomake ei paljasta kovin paljon tietoa hahmosta.) Suena pitämine johtuu tässä siitä, että hahmo tuntuu laiskasti tehdyltä: hahmo ankkuroituu Tintti-sarjan maailmaan pelkästään olemalla Tintin puoliso, eikä hänestä tiedetä mitään muuta. Tilannetta ei paranna Milou-klooni, koska sekään ei vaikuta omaperäiseltä. Laiskuus ja omaperäisyyden puute nostattavat Sue-pisteitä hyvin nopeasti.

Tilannetta parantaa huomattavasti se, jos kertoo USKOTTAVAN tarinan siitä miten pariskunta päätyi yhteen. Vielä tärkeämpää on se, että hahmolle itselleen keksii oman persoonan, eikä hahmon koko olemassaolo riipu pelkästään canon-hahmosta (eli tässä tapauksessa Tintistä). Näin hahmo on OMA ITSENÄINEN PERSOONANSA joka kiinnostaa lukijaa jo sellaisenaan. Parisuhde Tintin kanssa on myös paljon kiinnostavampi, kun osapuolina on kaksi itsenäistä persoonaa. Näin suhteessa on paljon enemmän syvyyttä!

Voit pohtia esimerkiksi tällaisia kysymyksiä laatiessasi hahmollesi lomaketta seuraavan kerran:

1. Millainen hahmo on luonteeltaan? (Vältä kopioimasta muiden hahmojen persoonallisuuksia, se näyttää laiskalta!)

2. Millainen hahmon elämä oli ennen Tintin tapaamista? Mitä hän tekee työkseen? (Vältä taas kopiointia.)

3. Miten hahmo tutustui Tinttiin? Miten seurusteluelämä meni? (Realistisuus ja elämänmakuiset kommellukset kunniaan!)

4. Miten hahmo tutustui Tintin ystäviin? (Muista, että esimerkiksi Haddock ei vaikuta sellaiselta joka suin päin alkaa kaveerata kenen tahansa kanssa. Muista myös, ettei hahmon ole pakko olla kaverikaveri joka ikisen Tintin kaverin kanssa: Tosielämänkin parisuhteissa on usein niin, että pariskunnilla on erilliset omat kaveripiirit.)

5. Kuvittele kirjoittavasi tarina, jossa esiintyy pelkästään oma hahmosi eikä Tinttiä, vaikka tarina sijoittuukin Tintin maailmaan. Pärjääkö hahmo itsenäisenä hahmona joka jaksaa pyörittää tarinaa eteenpäin?

Toivottavasti nämä kysymykset antavat potkua c:
Anastasia6710's avatar
No joo. C: Kaikillahan on omat fanihahmot puolisoksi tai silleen. Sanoisin että jokaisella on oma versio. :)
NuttyNuti's avatar
... ... ... ...en löydä tuon tyyppistä hahmoa omasta tarinakirjastostani xD Johtuu kai siitä etten ole muutenkaan hirveän innostunut canon-hahmojen shippailusta. Muilla tavoin on kyllä Sueja tullut väsäiltyä etenkin niinä muinaisina aikoina kun Internet ei kuulunut päivittäiseen elämääni.

Mutta joo, nuo fanihahmo-canon-hahmon-hanikultapuppelina-skenaariot ovat tosi tavallisia ja loppujen lopuksi suht harmittomia. Tarinassa (ja sen kannattelevassa voimassa, hahmossa!) on kuitenkin oltava toimiva, jos sille haluaa kiinnostuneita lukijoita c:
Anastasia6710's avatar
Jep. ^^ Mun yhdellä kamullanikin on DA:ssa myös Sherlock koira fanihahmo, joka on sukua Sherlockille. ^^ Mun mielestä se oli hyvä idea. :)
NuttyNuti's avatar
Meikäläinen taas yleensä tykkää enemmän siitä, millaisia haasteita hahmolla on koettavanaan ja millaista dynamiikkaa se luo tarinaan.

Esimerkiksi tykkään enemmän Aku Ankasta kuin Mikki Hiirestä, koska Mikki on sellainen perus nuhteeton mallikansalainen (ainakin meikäläisen lapsuuden sarjakuvissa), kun taas Aku on tuittupää ja oikeastikin melko höhlä. Akulla on tarinassa enemmän haasteita, joita sitten pitää ratkoa, ja hän itsekin tuo tarinaan jännitettä kiehahtamalla toisille hahmoille. Jo pelkkä Akun läsnäolo tarinassa tuo toimintaa! :D
View all replies
NeneKanerva's avatar
Pakko tulla täältäkin kysymään, mutta kun mietin tätä vähän liikaakin...
Minulla on hahmo nimeltä Aren, ja vaikka tätä ei nyt Sueksi ole kutsuttu, silti vähän "pelottaa" että rakas hahmoseni kuuluisi näihin hirviöihin. Tulin siis "Sue-expertiltä" kysymään mielipidettä... :'D

Aren on, yllätys yllätys, demoni. Ikää on sellaiset 232 vuotta tällä hetkellä, elää ihmistä 10 kertaa pidempään.
Arenia voisi pitää vartalonmalliltaan ja kasvonpiirteiltään kauniina, mutta sitten tulevatkin nämä hirviömäiset piirteet sitä kauneutta tahrimaan. ( nenekanerva.deviantart.com/art… Tuossa jtn kuvantapaista...) Siivet ovat Arenilla selässä, mutta alikasvaneet. Lentämään hän ei siis pysty kun lyhyitä matkoja ja lentääkin aika kömpelösti.
Luonteeltaan hän on kyllä aikamoinen tapaus... Juro, ärhäkkä, kärttyisä erakko, joka asuu vanhassa, rapistuneessa kartanossa kallioisella merenrannalla. Ulkona käy aika lailla vaan, jos on pakko. Aren ei kykene tuntemaan romanttista rakkautta lainkaan. Suurin tunne, mitä näyttää on viha. Liikanimeksi on saanut "Mustasydän".
Mitä se tähän viisauteen tulee, niin ei ole mikään kirjaviisas. Arenilla on enemmän tätä "elämänkokemusta" ja uskoo sen olevan hyödyllisempää.
Mutta kun se näihin voimiin tulee... Arenilla on valtavat käsivoimat kokoonsa nähden (muttei kuitenkaan mitään vuoria nostele). Ja fyysistä vahinkoa ei tähän voi tehdä muuten, kuin puhtaasta hopeasta valmistetuilla aseilla. Muuten ei omaa mitään erikoisvoimia, käyttelee tosin usein sähköiskuja antavaa sauvaa.
Menneisyys on pitkä (huom ikä) muttei mitenkään liian outo. Matkustellut ympäri maailmaa nuorempana. Sen verran tradegiaa on tänne lisätty, että menetti sekä kaksoisveljensä että pikkusiskonsa, jonka vuoksi ylipäätänsä sulkeutui kartanoonsa muita välttelemään ja muuttui kylmäksi persoonaksi.
Jos tätä Arenin tarinaansopivuutta mietitään, niin päätarinaprojektissani on sivuhahmon osassa. Todella tärkeä juonen kulun kannalta, mutta loistaa vain sivuroolissa.

Joo tuli kyllä viestimonsteri tiedän, mutta olisin kiitollinen mielipiteestäsi... Kun mietin tätä "Sue-maisuutta", mietin, onko Aren liian voimakas tai liian kliseinen...
NuttyNuti's avatar
Hmmm, vähän hankala äkkiä sanoa, joten kyselen vähän lisätietoa:

- Millaisessa maailmassa Aren elää? Onko siellä muitakin hänen kaltaisiaan yliluonnollisia olentoja? Millainen on paikallinen "normaali" olento?
- Mikä on Arenin rooli tarinan kannalta? Hän on sivuhahmo (mikä vähentää suemaisuutta), mutta mitä hän tuo tarinaan?
- Millainen on tarinan päähenkilö? Mikä on hänen suhteensa Areniin?

Hahmon kokonaisuus vaikuttaa kuitenkin selkeältä, kun ei ole valtavaa voimacocktailia vaan selkeä setti asioita joita hän osaa.

Hahmojen suemaisuus riippuu loppujen lopuksi ehkä eniten siitä, miten hahmoa KÄYTETÄÄN. Olisihan esimerkiksi Dragon Ball Z -hahmo selvä Sue tavalliseen maailmaan sijoittuvassa sarjassa, mutta se olisi omassa sarjassaan täysin pätevä. Kontekstin lisäksi myös esim. hahmon parrasvaloajalla on vaikutusta (onko hän se joka tekee kaikki sankarilliset asiat vai ei, menisikö kaikki ihan kuraksi jos hahmo ei olisi pelastamassa päivää, pärjääkö hän täydellisesti ilman toisten apua, jne.)
NeneKanerva's avatar
- Maailma on ikään kuin tämä maapallo, jolla elää yliluonnolisia olentoja, mutta ihmisiltä piilossa. Kaikki tarinan hahmot ovat yliluonnollisia, enimmäkseen demoneita tai merenneitoja.
- Arenin rooli on itse asissa hieman erikoinen... Hän on se, joka löytää päähenkilön hylätyn tyttären Shelian ja kasvattaa hänet. Shelia on hyvin keskeinen hahmo myöhemmin tarinassa ja Aren tämän ns. "oikea käsi". Aren saa myös myöhemmin tietää olevansa tämän täti... Mitäköhän se isoveli olikaan mennyt tekemään?
Eli Aren on päähenkilön tyttären täti... Woah, kuulostaa etäiseltä. Kuitenkin ilman Arenia asiat menisivät surkeasti, muttei tosiaankaan ole se ainoa vaikuttaja niiden kulkuun. Koko tarina on sellainen, että pienikin sivuhahmo on tärkeä.
Ja näistä parrasvaloista sen verran, että Aren ei niihin pääsyä tavoittelisi vaikka mikä olisi :D Joskus suostuu Shelian pinteestä pelastamaan, mutta tämän yleensä täytyy pelastaa itse itsensä.
NuttyNuti's avatar
Sanoisin sitten että ei mittään hätää hänen kanssaan c:
NeneKanerva's avatar
Hahaha jeeesh, vähensi huoliani tosi paljon :D Kiitooos~
Ja vielä lisäksi, kun en huomannut heti tätä sanoa...

Kiitos hienosta ohjeesta! Erinomaisia esimerkkejä, joita ymmärsi sellainenkin, joka ei narutoa seuraa (minä). Myös Canon-Suen mainitseminen tärkeää. Henkilön heikkouksien ja vahvuuksien käsittely on selitetty vahvasti -> oletko lukenut psykologiaa?

Menee ehdottomasti kirjanmerkkeihin, jotta tulevaisuudessa voin omia hahmojani pitää silmällä.
NuttyNuti's avatar
Ollos hjuva! Englanninkielinen verstio on muuten tätä huomattavasti laajempi. Ja, noh, olen lukenut psykologiasta lähinnä sattumanvaraisesti sitä sun tätä, suurimmaksi osaksi tämä tutoriaali on maalaisjärkeä. C:
[link]

Hyvä sivusto oman hahmon testaamiseen. Englanniksi, tietenkin, mutta ei tuota ongelmaa jos on ollut peruskoulun tunneilla mukana.
NuttyNuti's avatar
Jups jups! Laittaisin tuon muuten tuonne tekstin sekaan, mutta kun toistaiseksi ei ole olemassa mitään luotettavaa Mary Sue -testiä... noh, kait ihmitteet sen tuostakin näkevät :D
DummyHeart's avatar
olen tässä tutkiskellut, olisiko oma hahmoni mahdollisesti Mary Sue. Löysin tämän, ja en oli varma vastauksesta ^^; osaatko sanoa, että jos oma hahmoni on jumala, onko se Mary Sue?

terveisin
Ääliö, joka kaipaa apua :saddummy:
NuttyNuti's avatar
Se riippuu tosi monesta asiasta: oikeastaan mikään "Mary Sue -ominaisuus" ei tee hahmosta yksinään Suea. Kaikki riippuu siitä, miten hahmo on kuvattu ympäristöönsä nähden. Siksi termin Sue määrittäminen on tosi vaikeaa.

Minusta pelkkä jumaluus ei tee hahmosta Suea, kunhan siitä kirjoitetaan mielekkäästi. Esimerkiksi monet vanhan maailman jumaluuksista -- parhaina esimerkkeinä roomalais-, kreikkalais- ja germaani-/viikinkijumaluudet -- ovat itse asiassa aika rajoitettuja ja monet noista jumalista olivat itse asiassa melkoisen inhimillisiä koheltajia. Tyypillisesti kullakin jumalalla on valtavia voimia, mutta ne ovat rajoitettuja vain tietylle alueelle: mm. Zeus oli kreikkalaisjumalien ylijumala, mutta hän vain taivaan, tuulen, pilvien, sateen ja ukkosen jumala. Lisäksi oli liuta muita jumaluuksia elämän toisille osa-alueille. Kreikkalaisjumaluudet (ja muutkin) tuppasivat myös kinastelemaan keskenään ja olemaan mustasukkaisia toisilleen, ja monilla heistä oli sangen lyhyt pinna -- viikinkien Thorkin oli tunnettu paitsi hillittömistä fyysistä voimistaan myös hidasjärkisyydestään. (Itse asiassa ideat kaikkivoivasta ja puhtaasta jumalasta tuli isommin valloilleen vasta juutalaisuuden ja eritoten kristinuskon leviämisen myötä.) Inhimillisten luonteiden takia en pitäisi noita pakanajumaluuksia Sueina näiden valtavista voimista huolimatta. INHIMILLISYYS onkin usein ratkaiseva tekijä Suen ja ei-Suen välillä.

Jos sulla on jonnin sortin kirjoitettua turinaa tästä hahmosta, voin toki vilkaista C:
DummyHeart's avatar
okeh, kiitos tästä infosta, koitan käyttää sitä hyväksi :meow:
mukavaa, kun jaksoit kirjoittaa tälläiselle pienelle maan matoselle noin pitkän vastauksen :dummy:

ja valitettavasti en ole hyvä kirjoittamaan, joten tarinaa tahi kuvausta ei hahmosta niinkään löydy. :saddummy:

Kiitos, terveisin:
Nyt jo hieman valaistunut ääliö dummy:
NuttyNuti's avatar
Kirjoitan pitkästi koska olen huono kirjoittamaan lyhyesti xD

Hmmm, haluatko muuten höpäjätä minkä sorttinen hahmosi on? :D
Join the community to add your comment. Already a deviant? Log In