Interview - Hunqwert

6 min read

Deviation Actions

hungaryART's avatar
Published:
1.9K Views
Kedves Tagok, Figyelők és mindenki, aki erre jár az ünnepek tájékán!

A 2012-es év utolsó kérdezettje, interjú alanya :icondanyiart:!

Páran már biztosan ismeritek galériáját, munkáit, ideje hát kicsit többet tudni róla. Mindenekelőtt azonban egy kis felvezető:
:icondanyiart: azok egyike, akik komoly szorgalommal, odafigyeléssel, akarással és tehetséggel vették az akadályokat és rengeteget fejlődtek az évek során.
Személyes kedvencem tőle ez a két kép, közülük az elsőhöz nem mellékesen tutorial is készült itt: hunqwert.deviantart.com/art/Mo… :
:thumb179954217:  :thumb309834731:

Miért és hogyan kezdtél el alkotni?

Az első mozdulatok valószínűleg két marokra fogott zsírkréta-firkálmányok lehettek, és hogy miért? Mert volt otthon papír, plusz a szüleimnek volt elég türelme levakarni a falról a "félrement vonalakat". :)
Na de komolyabbra fordítva a szót; körülbelül általános iskola végére kezdtem el érezni azt, hogy a rajzolás folyamata alatt tényleg egy "saját világba" kerülök, ahol minden szabályt én határozok meg, ezért kikapcsol a mindennapokból. Talán ezzel a miért-re választ is adtam.
Úgy érzem nem téves megállapítás, hogy az alkotóemberek többsége hasonló indíttatásból kezd el munkálkodni.
Első - kicsit komolyabb - rajzaim anime-stílusúak voltak, amit aztán hamar sikerült is levetkőzni (a stílust könnyen elsajátíthatónak ám kicsit merevnek/beszabályozottnak éreztem).
Középiskolás éveim elején a mozgókép és a képregény érdekelt leginkább, kifejezetten a rajzfilm és a képregényes világ volt az, ahol elképzeltem a jövőmet. Aztán kicsit belelátva ezekbe a szakmákba is szépen lassan megváltozott az érdeklődési kör és az illusztrációk ill. concept artok világánál maradtam.
Középiskolás évek alatt szereztem meg az alapokat, akkor még inkább a vonalrajz, a toll és a grafittechnikák vonzottak, majd a főiskolás évek alatt sikerült megismerkedni a digitális festészeti technikákkal és ez az irány azóta is tart.


Hogyan jutottál el a karrierig, és épp hol tartasz ezen a hosszú úton?

A karrier szó számomra relatív, hiszen az talán az ember egész életét jelöli.
Jelenlegi "utam" a számítógépes játékfejlesztés. Most ezt érzem olyan iránynak, amiben leginkább látok lehetőségeket, kellően változatos és izgalmas, illetve napi szinten is sokféle kihívást állít egy grafikus elé.
Az első lépések a játékfejlesztés irányába a Nyíregyházi Főiskolán történtek, ahol egy fali hirdetésen találkoztam egy garázsprojecttel, amire azonnal le is csaptam! Ezt szépen lassan követte több is, majd saját játékot kezdtünk fejleszteni néhány évfolyamtársammal (persze ezek így utólag visszanézve inkább aranyos próbálkozások és hasznos tapasztalatszerzések voltak semmint komoly munkák.) Aztán főiskolás évek után 1-2évig rajztanárként dolgoztam ami alatt egyre több grafikai és játékfejlesztői megrendelést kaptam. Egy idő után annyira felszaporodtak, hogy úgy döntöttem kipróbálom magam szabadúszó grafikusként.
Másfél évig csináltam, nagyon tetszett és rengeteget dolgoztam (sokszor már egészségtelenül sokat) majd rájöttem, hogy ez egy elég bizonytalan irány itt Magyarországon. Egyre erősebb volt az igényem a 8órás, bejárós és stabil munka iránt. Elkezdtem jelentkezni a nagyobb hazai játékfejlesztő cégekhez grafikusi állásra.
2011 elején úgy alakult, hogy sikerült bekerülnöm a debreceni Invictus Games berkeibe, és azóta is itt ténykedek, mint grafikus.
Arra a kérdésre, hogy hol tartok az úton, még korai lenne válaszolni. Sok tapasztalatot kell még gyűjtenem az biztos, illetve rengeteget fejlődni.
Mindenki grafikusnak romantikus álma, hogy egyszer külföldön dolgozik majd valamelyik neves stúdiónál, álomfizetésért, profik között, aztán boldogan él amíg... ilyenem nekem is van természetesen. :)


Mit ajánlanál azoknak, akik szintén érvényesülni szeretnének az alkotás világában?

Na ennek a kérdésnek nagyon örülök.  
2 dolgot ajánlok:

1) önkritika
Elég sok hazai amatőr/félprofi/profi alkotóval volt szerencsém eszmét cserélni és ezek alapján azt szűrtem le, hogy a legfontosabb, hogy legyen önértékelésed és egyaránt reális önkritikád is!
Sok olyan alkotó létezik, aki alábecsüli magát pedig óriási lehetőségek rejtőznek benne, csak nem hisz abban, hogy ő képes a komoly munkára (más pedig hiába hisz benne, ha ő nincs tisztában saját magával). Az ilyen ember megmarad "szobai művésznek", sokszor a műveit meg se meri megmutatni a külvilágnak, ha pedig megmutatja akkor is összeroppan egy velősebb kritikától. Önmaga szerint szinte semmire se képes, amit csinál az szerinte jobb esetben is csak valami firkálgatás, sose hiszi el, hogy képes lenne valaha is "igazi" grafikai megrendeléseket teljesíteni vagy megállni a helyét egy grafikai stúdióban. Emiatt nem is fog ilyen lehetőségekkel szembekerülni, vagy ha igen akkor nem veszi elég komolyan.
Ennek ellenpólusával is sikerült bőséggel összefutni: Az olyan alkotó akinek óriási az önbizalma, egy-két dologban nagyon jó és ezáltal el van halmozva pozitív visszajelzéssel ugyancsak lekorlátozza majd saját magát. Fürdik a dicsőségben, egy idő után nem képes vagy nem hajlandó meghallani a kritikát (ezáltal nagyon nehezen tűri azt, mindig ki- és megmagyarázza, hogy miért jó a munkája), elszáll önmagától, és úgy érzi, hogy amit csinál az már szinte tökéletes. Nagyon későn jön csak rá, hogy alig ért valamihez (általában mikor bevállal egy olyan megrendelést ami nem 100%-ig az amire ő ráfejlesztette magát) és miután rájön nagyon fájdalmas lesz neki, hogy nem fejlődött időben eleget.
Szerintem az ideális művész a kettő végpont között helyezkedik el. Legyen elég önbizalmad, és tudd, hogy bármit megcsinálhatsz ha egyszer megvannak a képességeid és kreatív vagy DE ne szállj el, légy mindig alázatos és figyelj oda minden kritikára. (Még a laikusokéra is!)
Toulouse-Lautrec idézete nagyon találó: "A kritikát nem bírálhatjuk felül, a kritika értünk van"

Tehát összegezve: fontos, hogy helyezd el magadat nemzetközi (!) szinten, hogy tudd épp milyen szinten alkotsz és olyan álmokat szőj a közeljövőre amik bár sok küzdelemmel, de megvalósíthatóak! Így nem esel arcra idő előtt, de mégis lesz elég motivációd fejlődni!

2) Gyakorlás
A másik tanács pedig eléggé közhelyes: Gyakorolj sokat és figyelj, kutass! Ne várd, hogy a szádba rágja valaki az alkotási módszereket, mert sajnos igazán hasznosan senki se fogja. Értsd meg a téged körülvevő világot és figyeld úgy, ahogy nem alkotó ember nem tudja!


Mik a kedvenc technikáid?

Jelenleg a digitális festészeti technikák vonzanak. Photoshop-pal és digitális rajztáblával munkálkodok a legfelszabadultabban.
Digitális technikákon belül újabban a friss matte painting fogott meg.
Ugyanakkor szeretem a tradicionális grafitceruza-technikákat és a tollrajzokat is.


Köszönöm a lehetőséget a HungaryArt csoportnak és persze Huszár Szilvinek is! :)Én is nagyon szépen köszönöm, hogy időt szántál ránk! Sok sikert kívánok a továbbiakban! :)
Sz

:thumb201062519: :thumb291418387: :thumb325956716:


Korábbi interjúk:
:iconsztyopa: hungaryart.deviantart.com/jour…
:iconthubakabra: hungaryart.deviantart.com/jour…

Visszajelzéseiteket várva, alább a Comment box! :)
© 2012 - 2024 hungaryART
Comments9
Join the community to add your comment. Already a deviant? Log In
BlackCynnamon's avatar
Húúú nagyon jók :D olyan Dungeons and Dragons vagy Magic - The Gathering kártyákra tudnám elképzelni sokukat :)