Pahoittelut
|2 min read
FinnishComics's avatar
By FinnishComics   |   
0 18 689 (1 Today)
Published:
Heips!

Ajattelin kertoa, että pahoittelen FinnishComicsDA:n blogissa julkaistuissa teksteissäni olleita ylilyöntejä. Kirjoitin mielipidekirjoitukseni "Tarvitseeko suomalainen sarjakuva toisinajattelijoita",  koska koin että Suomen sarjakuvakentällä vallitsi sulkeutunut ja urautunut ilmapiiri. Koin erityisesti, että nuorten sarjakuvantekijöiden asema ei ole riittävän hyvä ja että FinnishComicsDA:n suhtauduttiin sarjakuvapiireissä tarpeettoman negatiivisesti. Näistä syistä lähdin kirjoittamaan kyseistä mielipidekirjoitusta. Sorruin kuitenkin ylilyönteihin ja liialliseen provosointiin. Pyydän anteeksi sitä että olen toiminut väärin.

Hessu


Comments18
anonymous's avatar
Join the community to add your comment. Already a deviant? Log In
Rawyen's avatar
Hyvä näin, ja fiksu kaveri osaa vetäytyä tyylikkäästi, kuten teit. Toivottavasti ensi kerralla muistat nukkua yön yli kun mieli kuohahtaa! Kun aika monta kertaa on nähty näitä anteeksipyyntöjä täällä, muutaman kuukauden välein tuntuu toistuvan tämä sama kaava. Kannattaa siis miettiä että enää ei toistuisi.

Mutta, pitää sanoa että tämä oli kyllä Seitin kannalta iso julkisuusmätky, halusimme tai emme. Sanotaan ettei negatiivista julkisuutta ole olemassa, toivotaan että se pitää paikkansa tässä tapauksessa kaikkien asianosaisten kohdalla!
misterhessu's avatar
misterhessuProfessional Interface Designer
Olet oikeassa kaikessa mitä nyt sanoit. :D Täytyy tehdä kuten neuvoit jatkossa..

No nythän teillä on hyvä tsäänssi hyödyntää tätä julkisuutta ja lähteä markkinoimaan Seittiä rempseämmin! :D Kovan luokan promoa peliin! ;)

Niinhän sitä sanotaan julkisuudesta. Uskon että siinä on ainakin puolet totuutta.
Rawyen's avatar
Olen aika oikeassa! Tässäkin! Eiku...

Mutta toistan edelleen: meidän on mahdotonta markkinoida Seittiä tämän enempää nyt tai vähään aikaan koska MEILTÄ LOPPUU LEHDET. Meiltä revitään painokset käsistä jo tällä markkinoinnilla. Ei voi lisätä myyntii ennen ku voi vastata kysyntään.
misterhessu's avatar
misterhessuProfessional Interface Designer
Kieltämättä olet usein aika oikeassa. ;)

Tuo on kyllä hyvä pointti. Markkinointi lienee siis juuri sopivalla tasolla tällä hetkellä tuotantoon nähden. :D
Spiccan's avatar
SpiccanStudent Traditional Artist
Aika moni on sanonut samaa: minustakin on jokaisen yksilön asia ajaa omaa etuaan. Jokainen saa vapaasti vetää rajan, haluaako pitää työnsä harrastuksena vai siirtyä ammattilaspuolelle. En koe, että minkään järjestön tai ryhmän pitäisi kiskoa kaikkia eteenpäin, sillä vasta kovalla työllä niistä sarjakuvista saadaan oikeasti hyviä ja ihmisiä kiinnostavia. Ei auta, että aloittelijoiden töitä kuskataan painoon, sillä niistä harvemmin ilahdutaan, ja kritiikki on kovaa kokemustasosta riippumatta. Taide- ja sarjakuvapuolella on myös tärkeää profiloitua yksilönä minkään varsinaisen ryhmän sijasta.

Musta siinä ei ole mitään pahaa, että koet saaneesi vääränlaista kohtelua Sarjakuvaseuran puolesta, tunnet siitä voimakkaasti ja haluat varmistaa, ettei kellekään muulle tapahdu samanlaista. Ehkä mikä mua itteäni kismitti tässä sun kamppanjassa oli se, että puhuit nuorista sarjakuvan tekijöistä tuon itsesi sijasta. Kuin ryhmä ja sinä olisitte yksi ja sama asia niitä muita ryhmäläisiä kuulematta. Ehkä olisit voinut kysellä muilta ryhmäläisiltä mielipiteitä tai mahdollisesti vastaavia kokemuksia, oliko niitä. Siten oltaisiin erotettu mahdollinen yksittäistapaus ja voitu kohdistaa keskustelu siihen.

Oon pahoillani, jos olen loukannut sua tai koet, ettet ole saanut tarpeeksi tukea. Tosiasihan on, ettei tää ryhmä olis läheskään niin kiinnostava, ellet sä sitä pitäis. Sulla on paljon energiaa, mikä monilta puuttuu. Olet myös uudistushaluinen ja todella kuuntelet uusia ehdotuksia (voisit tietty kuunnella niitäkin, jotka eivät ole kanssasi samaa mieltä). Otat myös osaa eri tapahtumiin ryhmän kanssa ja markkinoit sitä, sekä luot kontakteja. Viet ryhmää eteenpäin. Mutta ootko aatellu, miten ryhmän käy, jos sä vaikka jäät auton alle tai et enää jaksa? Toimiiko ryhmä siltikin? Olis fiksua, jos voitasiin luoda keskustelua jäsenten kesken ennen, kuin asioista päätetään.

Joitain asioita vois suunnitella pitemmällä tähtäimellä. Mä en koe, että FinnishComicsDA:n tarttis kokoajan muuttua ja kehittyä tai mennä mukaan jokaiseen asiaan. Olis tasopainoisempaa, jos se toimisi vastaten jäsentensä enemmistön tarpeita ja toiveita. Siihen olis turvallisempaa liittyä, jos ei tarttis kokoajan pelätä, mitä kaikesta uudesta mahdollisesti seuraa. Myös jonkun verran kärsivällisyyttä olis hyvä olla ja antaa asioiden edetä välillä ihan itsekseen. Ei tarttis koko ajan mennä pikajunan vauhtia, kaikilla on elämä elettävänä sarjakuvan rinnalla.
PS. Enemmän valmista sarjakuvaa ja ihmiset tekemään :)
misterhessu's avatar
misterhessuProfessional Interface Designer
Kommenttisi kieltämättä kirpaisivat, mutta se kuuluu asiaan tässä tilanteessa. Olit vihainen minulle ihan aiheesta. Eli ei hätää. :)

Kiitän positiivisista kommenteistasi. On mukavaa että olet löytänyt toiminnastani noin paljon hyvää. Tuo pointtisi siitä että ryhmä on paljon minun varassani on hyvä ja se on kyllä käynyt mielessä. En keksi asiaan suoralta kädeltä ratkaisua, mutta asiassa on sentään se hyvä puoli että meillä on kaksi aktiivista Co-Founderia, ja uskoisin, että jos jostain syystä en enää pystyisi tai jaksaisi toimia FinnishComicsDA:n vetäjänä, Sumi tai Heli pystyisi toimimaan siinä hommassa oikein hyvin.

Se mitä olemme Sumin kanssa suunnitelleet on yhdistyksen perustaminen FinnishComicsDA:n pohjalta, ja jos perustamme jossain vaiheessa yhdistyksen, joudumme miettimään tämäntyyppisiä asioita. Yhdistys tarvitsee hallituksen ja muita rakenteellisia ratkaisuja jotka varmasti jakavat vastuuta eri ihmisille. Tietysti tästäkin asiasta on hyvä ensin keskustella ryhmän jäsenten kanssa ja selvittää onko heillä kiinnostusta tällaiseen toimintaan.

Olet oikeassa että keskustelua voisi luoda enemmän. Noissa toiveissasi on myös paljon perää. Itse haluan kehittää FinnishComicsDA:ta, mutta toki peruspilarien täytyy pysyä paikallaan, joista tämä DA-ryhmä on tietysti tärkein. Olet ihan oikeassa, asioiden kannattaa antaa mennä myös omalla painollaan. Silti itse koen että myös se kehitys on olennaista kunhan sitä pystytään tekemään järkevästi. Ymmärrän että esimerkiksi se nettisivujen sulkeminen aiheutti epävarmuutta ja ihmetystä jäsenissä. Valitettavasti se hanke epäonnistui ylitsepääsemättömien teknisten ongelmien vuoksi.

Minä muuten yritän kuunnella myös niitä jotka eivät ole kanssani samaa mieltä. Varsinkin silloin, kun eräs henkilö listasi missä asioissa hän oli eri mieltä ja mitä olin tehnyt hänen mielestään väärin, en voinut olla miettimättä niitä asioita. Kyllä täällä saa olla kaikenlaista mieltä ja pyrin olemaan avoin muiden mielipiteille.
Spiccan's avatar
SpiccanStudent Traditional Artist
Kiitos mahtavasta vastauksesta. Ei mulla tohon paljon lisättävää ole :)
misterhessu's avatar
misterhessuProfessional Interface Designer
Hyvä että vastaus kelpasi! : )
KatLouhio's avatar
KatLouhioProfessional Digital Artist
Minusta on ikävä, että otit ne kirjoitukset pois, vaikka ymmärrän kyllä syyn siihen - itsekin olen toiminut sillätavoin joskus. Olet avannut, ehkä melko raa'alla tavalla ihmisten korvat, mutta ne ovat nyt auki. Ja nyt olisi hyvä käydä asiasta keskustelua. Se ei onnistu parhaiten sillä, että vetäydytään pois ja uskotellaan, että mitään taistelua ei koskaan ollutkaan. Monet haluaisivat varmasti lukea mielipiteesi uudestaan juuri nyt, kun tilanne on rauhoittunut ja yrittää ymmärtää asiaa syvemmin.

Olen itse sitä ikäpolvea, etten itse välttämättä näe, millä tavalla nuoret jäävät sarjakuva seuran ulkopuolelle. Tosin olen aina tuntenut itseni ulkopuoliseksi, mutta se on ollut oma valintani, kun olen luonteeltani niin ujo ja vetäytyvä. Sen kuitenkin näen, että täällä FCdA:n puolella nuoret tuntevat olonsa turvallisemmaksi lähettäessään kuvia muiden nähtäväksi kuin esimerkiksi kvaakissa. Onko se sitten tämän deviantArtin itsessään aika kannustava ja kansainvälinen ilmapiiri, mikä tekee sen? Haluaapa sitä ihmiset tai ei, maailma kutistuu ja asiat siirtyvät yhä enenevissä määrin sähköiseen muotoon. Sarjakuva ei ole tämän muutoksen ulkopuolella. Tämän päivän nuoret ovat nähdäkseni automaattisesti lähempänä sitä muutosta ja olisi todella vahinko, jos yhtäkkiä herättäisiin huomaamaan, ettei heitä ole otettu jollain tavalla huomioon. Mutta kyse ei varmasti ole 'manga vs. muut sarjakuvamuodot' -asetelmasta.
misterhessu's avatar
misterhessuProfessional Interface Designer
Niin, sekin olisi mukavaa jos sinä jakaisit nuo ajatuksesi myös Kvaakissa, sillä tavalla voisit suoraan edistää sitä asiallista keskustelua omalta osaltasi. Tämä siis ehdotuksena, myös muille jäsenille joilla on mielipiteitä tästä asiasta.
misterhessu's avatar
misterhessuProfessional Interface Designer
Minä kävisin mielelläni asiallista keskustelua kuten ehdotat. Itse vain tunnen, että en enää halua pahentaa aiemmista kirjoituksistani syntynyttä soppaa enempää. Asiaa ei auta se, että kukaan FinnishComicsDA:n jäsen ei avoimesti tuonut esiin olevansa samaa mieltä kanssani mistään sanomastani. Tunne siitä, että jää yksin kun kokee puhuvansa todellisista ongelmista ja tämän yhteisön puolesta, ei ole mukava tunne. Ymmärrät varmaan että kun tämän ryhmän jäsenet suuttuvat minulle eivätkä anna pienintäkään tukea, se laskee minun motivaatiotani puhua näiden ihmisten puolesta.

Tästä huolimatta jatkaisin mielelläni keskustelua, mutta vain siinä tapauksessa että tämän ryhmän jäsenet kertovat mitä mieltä he ovat kirjoituksissani esitetyistä pointeista. En vaadi ketään tulemaan erityisemmin esiin. Haluaisin vain kysyä, tarvitaanko sellaista keskustelua, mitä yritin avata, teidän jäsenten mielestä. Kaipaisin pientä rohkeutta ja avointa puhetta, siis muutakin kuin meikäläisen täydellistä lyttäämistä. Se on aika helppo ratkaisu, eikä se ryhmästä eroaminenkaan paljoa vaadi. Toisaalta kyllä itsekin tajuan, että tässä on nyt toimittu tyhmästi, ette te muuten näin reagoisi.
KatLouhio's avatar
KatLouhioProfessional Digital Artist
Itse en osaa nähdä ongelmaa kvaakin, sarjakuvaseuran ja tämän ryhmän välillä. En ymmärrä, miksi pitäisi asettaa nämä vastakkain. Mutta ymmärrän, että sinä voit nähdä asian toisin, ja hyväksyn sen.

Omasta mielestäni vaikka Kvaakissa välillä kommentointi on kovaa, ei siellä kuitenkaan FCdA:ta vastusteta. Ja moni on ollut halukas kuulemaan, mitä sanottavaa sinulla on. Mutta ei kukaan lämpene siitä hyvällä tavalla, jos aletaan syyttelemään natsiksi.

Loukkaahan se, jos ryhmää sanotaan harrastelijaporukaksi, mutta sitähän se vielä toistaiseksi on. Ei voida puhua ammattilaisista vaikka joidenkin yksittäisten taiteilijoiden taso olisi hyvä. Mitä vikaa on harrastamisessa? Siitähän kaikki lähtee! Ja mitä se ammattilaisuus on muuta kuin ilotonta touhua, jossa harvoin saa olla niin luova kuin itse tahtoo?

En ole missään nähnyt kenenkään kritisoivan tätä ryhmää huonoksi tai tarpeettomaksi. Kaikki on mielestäni ollut yhtä mieltä siitä, että on hyvä, kun tällaisia ryhmiä on. Ja tämä ryhmä on ainutlaatuinen siinä mielessä, että siihen kuuluu näin paljon jäseniä jokapuolelta Suomea. Potentiaalia on, mutta itse ryhmä on vielä heikko. Tämän toteaminen ei ole loukkaus.

Uskon, että harvat FCdA:n jäsenet ovat ajatelleet näitä sarjakuvaseuraan liittyviä asioita sen kummemmin. Joten kuinka voit pyytää ketään puolustamaan itseäsi? En voi allekirjoittaa niitä puheita sarjakuvaseuran hegemoniasta, kvaakin 100% hevonpaskasta ja yli 30-vuotiaiden (johon itsekin kuulun) muumioiden ylivallasta. Voin toki miettiä, onko jotain sellaista, missä itse olen toiminut väärin. Mutta en ryhdy puolustamaan sinua tai kirjoittamiasi kärjistettyjä mielipiteitäsi ketään vastaan. Voin tuntea sympatiaa sinua kohtaan, koska osa kommenteista oli tosiaan töykeitä sinua kohtaan, mutta ei ne oikeuta sinua tai ketään muutakaan kohtelemaan ihmisiä huonosti tai haukkumaan ihmisryhmiä. Ryhmän vetäminen ei koskaan ole helppoa. Ja tässä tapauksessa ryhmän jäsenten suuttuminen on myös oikeutettua. Jos kohtelet ihmisiä huonosti, eivät he sinua ala paijaamaan.

Toisten haukkuminen ei ole avointa ja rehellistä keskustelua. Jos pyrit rakentavaan keskusteluun ja oikeista asioista, niin yritä itse olla rakentava vaikka muut ympärilläsi eivät sitä olisi. Ymmärrätkö oman käytöksesi seuraukset vasta sitten kun havaitset, miten muut niihin reagoivat? Oliko sinulle puhdas yllätys, että ihmiset suuttuvat kirjoituksistasi?
misterhessu's avatar
misterhessuProfessional Interface Designer
Viimeiseen kappaleeseen vastaten: ei se tietenkään ollut minulle yllätys.

Pointtisi ovat oikein hyviä. Olen niistä samaa mieltä.

Ensimmäinen kirjoitukseni oli provosoiva ihan tarkoituksella ja toki ymmärsin sen, että Sarjakuvaseuran ja Kvaakin edustajat eivät siitä pidä. Sain siis mitä ansaitsin.

Syy miksi minä lähdin kirjoittamaan ensimmäistä artikkelia oli, että koin että minua oli kohdeltu väärin. Jos luet VesaK:n kommentteja Kvaakin ketjun alusta, huomaat että tämä henkilö pilkkasi FinnishComicsDA:ta ihan avoimesti. Lisäksi koin että minua kohdeltiin väärin Sarjakuvaseuran toimesta viime vuoden sarjakuvafestivaalien aikaan. Nämä ovat ne asiat joista minä olen suuttunut Sarjakuvaseuralle ja Kvaakille. Lisäksi on asioita joista en pidä heidän toiminnassaan mutta en saanut niitä kunnolla puettua sanoiksi, tämä oli sitä konkreettisen kritiikin puutetta mistä oli puhetta.

Myönnetään siis tässä että koko juttu lähti omien kokemusteni pohjalta. Jälkeenpäin ajatellen olisin voinut jättää tekstit kirjoittamatta.
KatLouhio's avatar
KatLouhioProfessional Digital Artist
Ei nyt pidä lähteä siihen, että panttaa kaiken sisällään. Mutta asian olisi voinut muotoilla toisin. Olen ihmetellyt, miksi tunnet niin syvästi sarjakuvaseuraa vastaan, ja on ihan hyvä tietää, että takana on konkreettinen asia tai erimielisyys jostain. Mutta maailmassa on paljon ihmisiä jotka toimivat tietäen tai tietämättään väärin. Pää hajoaa, jos alkaa kaikille kantamaan kaunaa.

Itsekin vihasin erästä henkilöä, joka tuntui kritisoivan minua joka käänteessä ja ihan vihaavan minua, vaikka en ole hänen kanssaan jutellut koskaan. Mutta sittemmin olen katsonut hänen töitään ja kuunnellut neuvoja, joita hän on antanut muille. Olen oppinut arvostamaan tämän henkilön tietoa, osaamista ja mielipiteitä. Ja jopa pitämään hänen tyylistään sanoa asioita. Riippumatta siitä, miten koin aikoinaan hänen mielipiteensä ja piikikkäät kommenttinsa. Henkilökohtaiset tunteet pystyy erottamaan faktoista. Omien tunteiden ei tarvitse määrätä sitä arvostaako jotain ihmistä.

Eikä tuollaisesta pilkkaamisesta tarvitse pillastua niin, että murot menee sekaisin. Sellaiset voi jättää ihan kommentoimatta, jos on ihan asiatonta. Tarttumalla provoihin ja pikkuasioihin murennat vain omaa asemaasi.

No.. kyllä se siitä.
dragonlurker's avatar
dragonlurkerHobbyist Traditional Artist
Valitettavasti en ole kyseistä blogipostausta nähnyt, joten siihen en voi kommentoida.

Mutta etujen ajamisessa... Numero yksi olen minä itse. Vain minä tiedän mitä teen ja mihin pystyn tai mitä tahdon. Kaikki muu tulee sen jälkeen toissijaisena. Ja uskoisin sen olevan hirveän tärkeää suomen sarjakuvaskenessä- se että itse vaivautuu saamaan äänensä kuuluviin ja itsensä näkyville. Ns. "Turha ulista, jos ei asian eteen itse tee mitään".

Oikeastaan se taitaa käsittääkseni olla koko Suomen sarjakuvabisnesten ideologia. Käsittääkseni Sarjakuvaseura ja Kvaak:kin tarjoaa vain väyliä tuoda itseään esille, ei niinkään tee mitään piirtäjän edestä... (Joskus kuulee valitettavan, että se vaatii suhteita ja on kauheaa sisäpiiriläissuosintaa, mutta sittenpähän voi itse luoda itselleen suhteita! Koska harva voi kieltää että se olisi täysin mahdotonta kipittää sarjakuvakeskukselle, osallistua kursseille, käydä foorumeilla tms.)
FinnishComics tekee samoin, mutta eri tavalla; se luo väylän ottaa yhteyttä erilaiseen kohdeyleisöön. Koska moni tuntemani sarjakuvasta innostunut ei satu seuraamaan sarjainfoa tai ole Kvaakin foorumien aktiivi. Tarkoitan siis ettei moni halua sitoutua mihinkään "vakavamman" kuuloiseen aktiviteettiin, koska sarjakuvahan on monille harraste tai huvi. Ja ei ainakaan huvin eteen nähdä vaivaa...! Mutta dA ei ole oikeastaan kovin vaivaa vaativa systeemi. Sen voisi sanoa kivaksi pikku putkeksi mitä kautta sarjakuva tavoittaa lukijan. Ja se on edelleen mielestäni myös FCdA:n paras puoli.

Hmmhmmm, eipä tästä postauksesta mitään hyötyä varmaan ole, mutta no. Ainakin on palautetta...?
TeppoYlitalo's avatar
TeppoYlitaloProfessional Artist
En minä näe kenenkään toisen ajavan etujani... "Artisti", tai varsinkin "Freelanceri" (jota en kuitenkaan ole), on itse oman etunsa herra. Mikäli joku askarruttaa, on parempi kysyä enemmän ammattia harjoittaneen henkilön neuvoja.

En kyllä näe itseäni edes sarjakuvantekijänä, sillä piirrän tällä hetkellä siksi, että kehittyisin ja tätä kautta joskus (ehkä) saisin niittää mainetta sarjakuva-alalla... Ensisijaisesti olen kuitenkin menossa Kajaanin ammattikorkeaan pelipuolta opiskelemaan ensi syksynä, joten en edes pyri hakemaan mitään tiettyjä etuuksia... Eivätköhän ne tule ajan myötä, jos ovat tullakseen!

Nimim.piirsin tässä tänäänkin lasten puuväreillä Snow Villiersin pärstän a3:lle. xD
ReimaK's avatar
En minä nuori ole, keski-ikäistyvä ukko enemmänkin. :)
asiasisia's avatar
No jos minulta kysytään, en itse ole edes hirveästi päätäni asialla vaivannut. En lähtökohtaisesti oikein ymmärrä, mitä nimenomaisia etuja tässä nyt havitellaan - ei muillakaan aloilla nuoret pääse näyttävästi esille, ensin pitää hankkia kokemus ja ammattitaito. Saatan tietysti olla ymmärtänyt väärin ja on todellisuudessa ihmisiä, joita syrjitään Suomen sarjakuvaskenessä, mutten oikein ymmärrä kuinka se on mahdollista. Kuka tahansa voi lähettää sarjakuviaan lehtiin ehdottaen niiden julkaisua, laittaa ne nettiin ja pyytää lahjoituksia, tehdä omakustanteen ja myydä sitä paitsi livenä myös online, tai vaikka lähettää teoksensa kustantajalle..

Sinänsä nuorten sarjakuvistelejien etuja ajava ryhmä ei ole yhtään huono idea jo senkin takia, että siinä kootaan harrastajia yhteen ja mahdollistetaan kehittävä kanssakäynti ja verkostoituminen, ja ymmärrän kyllä, että tarkoitat hyvää, siksi pahoittelenkin jos tuli aiemmin vastailtua hieman kärkkäästi ääri-ilmaisujen provosoimana.
anonymous's avatar
Join the community to add your comment. Already a deviant? Log In