Deviation Actions

dejan-delic's avatar

Osserc

By dejan-delic

Tiste Liosan / Liossercal / Son Of Light / Lord Of The Sky / Father Wind / Champion of High House Light / Soletaken Eleint


"He was pure Liosan in appearance, tall and pale as snow, his long wavy hair silver and streaked with gold. His eyes seemed to rage with an inner fire, its tones a match to his hair, silver licked by gold. He was wearing plain grey leathers, the sword at his belt virtually identical to the one L'oric carried."  House Of Chains / Steven EriksonDejan Delic©2015, All Rights Reserved.

All the materials contained in my deviantART gallery may not be reproduced, copied, edited, published, transmitted or uploaded in any way without my written and expressed permission. All rights reserved. 

Image details
Image size
885x1251px 845.46 KB
Published:
© 2015 - 2021 dejan-delic
Comments48
Join the community to add your comment. Already a deviant? Log In
the-DRAGON-of-HeLL's avatar
Another awesome art,thoughI was never left with the impression of him being so menacing. Even after reading Forge of Darkness. He looks extremely scary,more scary then Anomander? Anyway,I have a rather negative attitude for the Liosan,due to the all "Holier than thou" thing,and Osserc has always been kind of an arse :D
dejan-delic's avatar
Thank you very much! :)

Totally agree with you. I'm not a big fan of Tiste Liosan too, they're way too much conceited and arrogant for my taste. I'm afraid I didn't yet read "Forge of Darkness", but judging from a "House of Chains" I bet that Osserc just continuing to be a creepy arse.

If you ask me - Tiste Andii forever! :)
the-DRAGON-of-HeLL's avatar
You should really check "Forge of Darkness" out,it is an amzing experience! Not only is Osserc a creepy attention-starved weirdo,but Anomander is also so out of character I found it hard to believe he started off like that XD "Fall of light" is set to come out around the end of February 2016.
I like to think of the Liosan as the Inquisiton or Church,then there are the Edur,who are basically like some advanced tribe(Aztecs or something) and then the Andii who are a relatevly normal and modern society(thanks to dear Son of Darkness there).
dejan-delic's avatar
Oh, I will! :)

Just as soon I finish Malazan saga in complete. Book publisher in Serbia has started to delaying with books (one per year, year and half), so I'm forced to read it on English. I'm waiting for "Midnight Tides" order, it should be at my home these days.

And, yes, I'm heard everything great about Kharkanas trilogy. Tnx for your deeper explanation. :)
the-DRAGON-of-HeLL's avatar
Hmmm,strange thing with the delays. Here in Bulgaria they are all out and translated,even Forge of Darkness. Unfortunatly I still prefer reading them in English,mostly because some of the charm get's lost in the translation. I am sorry that you have to wait  for them for so long :(
dejan-delic's avatar
Yes, Serbian publisher has some very strange decisions when Malazan is about. They will publish a tones of crap, but with Erikson there was a constant delays from the very start. :roll:
I'm afraid Erikson is not that commercial in Serbia as some other writers (but they didn't try to present it well to the public)...and, I'm sure if GRRM publish his latest book today, they will translate it in a month, just to take the cash. :roll:

But, luckily, we have a Book Depository now, so it's fine. ;)
zilekondic's avatar
To je to. :D Upravo sam završio House of Chains gde se Osserc pojavio i to je ta slika koju čovek zamisli.

Slučajno sam na Malazan Wikia nabasao na tvoje crteže i mogu ti reći da sam veoma oduševljen stilom, izvedbom i personifikacijom likova. Vrlo prepoznatljivo.
dejan-delic's avatar
Hvala Žile, drago mi je da imaš to mišljenje o mojim radovima! :D :beer: :ahoy:

Znači, čita se Malazan? Sjajno. :) Uvek volim da naletim na nekog ko se upustio u dotični serijal, jer je stvarno (IMO) sam vrh epske fantastike. "House of Chains" je ludnica od knjige. :thumbsup: :D
zilekondic's avatar
Ja sam inače uglavnom čitalac SF-a, ali neko od mojih fantasy-guru-prijatelja je više puta pisao akolade o Malazan seriji da sam morao da uzmem to da čitam, tj slušam u audiobook formi. Stvarno se isplatilo.

House of Chains je stvarno remek delo, nešto što je potpuno nasledilo awesomeness koji je Memories of Ice, jedva čekam da krenem sa Midnight Tides da vidim šta se dalje dešava, skida se audioknjiga.

Kroz ceo serijal u glavi se stvaraju živopisne slike likova, pogotovo sada Karse Orlonga(kog si odradio vrhunski) i nekih scena koje ću možda i ilustrovati ako nađem vremena. T'lan Imass su mi često na pameti, vizuelna slika tih ratnika bi bila zanimljiva za uraditi. I Bridgeburners, majke mi u životu nisam više afekcije razvio za literarne likove, srce mi puče kad je Whiskeyjack ubijen, mada baš u HoC je rečeno da je ceo odred "ascendovan" što je dodatni epicness.

Možda bi jednom mogli da uradimo kolaboraciju sa Malazan temom, bilo bi awesome. S obzirom da sam tek na petoj knjizi i već ozbiljno naložen na ceo setting. :D
dejan-delic's avatar
Da, da, odličan je Malazan, tu nema zbora. Ja sam pretežno u epic fantasy žanru, i stvarno sam dosta toga propustio kroz šake, ali, nakon Eriksona došao sam u situaciju da ne mogu da čitam ništa drugo osim njega.

Jeste, Memories of Ice je bio brutalan, ali House of Chains je podigao tu notu za stepen više. Ja sam takođe tu stao, jer sam čitao samo domaća Lagunina izdanja. Oni, nažalost, objavljuju samo po knjigu godišnje (ove godine već kasne sa planiranim "Midnight Tides"), tako da ću biti primoran da čitam knjige na engleskom - nema druge. :roll: A stvarno šteta što se nisu ozbiljnije zauzeli oko celog serijala, jer je isti već davno kompletiran u 10 knjiga...na stranu "Khakanas" trilogija (bazirana samo na svetu Tiste Andii-a), čiji drugi deo izlazi na proleće naredne godine, i na stranu novele koje je pisao Ian Cameorn Esselmont, lik koji je sa Eriksonom i osmislio čitav serijal.
A Erikson planira nakon "Kharkanas-a" i trilogiju o Teblorima, znači Karsa Orlong je sledeći. Brutal! :D

Istina, ceo serijal je zaista neverovatan. Od samog stila pisanja, do odlično razrađenih likova, rasa, funkcionisanja magije, note brutalnosti i živopisnih borbi - sve je nenormalno dobro. :D
Da, Kalor me je uništio u toj sceni sa Whiskeyjack-om...mada, biće tu još svega do kraja serijala, treba samo iščitati. :D A pre njega sam potonuo u sceni sa Coltaine-om, pa u sceni sa Felisin i Tavore, mislim Erikson baš ume da pogodi tu emotivnu žicu u čitaoca.

Svakako, treba da pocepaš po koju scenu ili lika iz serijala, baš me zanima kako bi to ispalo u tvom stilu. Mogla bi i kolaboracija, naravno...dogovorimo se naknadno. ;)
zilekondic's avatar
Ne znam, ja sam nekako navikao da sve čitam na engleskom, skoro sam prestao da se trudim oko pronalaženja domaćih izdanja, a i audioknjige postoje za sve preostale Eriksonove romane u seriji. Pre toga sam čitao Warhammer 40k romane, nekih 7-8 da se upoznam s tim svetom jer sam radio nekih par ilustracija za Games Workshop. Možeš misliti da li imaju prevedene verzije toga, hah. :D I njih sam sve našao u audiobook verziji.

Na Malazan Wikia stranici sam overio sve što ima da se čita, siguran sam da ću pročitati većinu, u ovoj ili onoj formi. Worldbuilding je ludački. :D

Da, Coltaine i Chain of Dogs sa Duikerovom sudbinom je baš onako uništenje al' i dalje se nasmejem kad ona dva preživela psa "upadnu u scenu". I da, scena sa Felisin i Tavore u HoC. Ja sam zapravo očekivao da će biti nekog dijaloga i Tavorinog otkrića da je Sha'ik u stvari Felicin, ali nekako mi je efektivnije baš ovako kako se odigralo, Tavore je ipak "cold iron" i eto ironije. Kontam da se čitalac najviše pronađe u tom momentu u rečima i mislima Lastare Yil.

HoC stvarno ima toliko dešavanja i gotivnih likova. Na kraju sam se stvarno srdačno smejao Karsinim replikama forme "Dobro, sreća vaša pa vas ne moram ubiti" u razgovoru sa Tavore i 14. legijom. Zanima me baš šta će biti sa Onrakom i Tralom, koji su jedan baš zabavan par pun namernog i nenamernog humora izazvanog kulturnom i iskustvenom razlikom između njih dvojice, a i neverovatne dubine i mudrosti. Ta kombinacija je baš odlična i pojavljuje se kroz sve knjige. Whiskeyjack i Korlat, Karsa i Tormund, Lady Envy i njeni momenti sa Tokom od kojih se srdačno ismeješ. Hahah, na kraju pravimo book club. :D

Can't wait for more Teblor. :D

Ja se vala od sutra bacam na Midnight Tidesm, ukoliko ne napravim malu pauzu i krenem slušati WH40k roman Machinariumkoji mi je na redu u toj seriji ili roman jednog srdačno mi preporučenog kineskog SF autora Cixin Liu-a, skinuo sam audioknjigu njegovog romana The Three Body Problem. Čisto radi malo raznovrsnosti. Takođe me čeka četvrti roman The Expanse serijala, koji dobija ekranizaciju u ovim momentima, SF serijal autora(pen name) James S.A. Corey.

Šta god izaberem da slušam, putovaću u BG na Stoned Jesus i nazad pa ću imati sate i sate da slušam na smartfonu.

Dodaj me na FB btw, čudno mi je da nismo umreženi dosad, mislim da su mi te pominjali neki ljudi koje znam. www.facebook.com/zhille
dejan-delic's avatar

Ja se već godinama nakanjujem da krenem da čitam knjige na originalnom jeziku, ali nikako i da krenem. Erikson me je definitivno podstakao na to, jer nema šanse da čekam još 6-7 godina na završetak Laguninog Malazana, a o trilogijama i ostalim izdanjima istog da ne pričam. Nisam baš siguran kako će to ići jer nisam baš perfektan poznavalac engleskog, još pogotovo uz Eriksonov stil pisanja, koji je, mora se priznati specifičan. Čitao jesam neke manje knjige na engleskom i ne toliko zahtevne, ali probati moram i Eriksona, pa šta bude. :D Audio book nikad nisam koristio, moram da priznam. Mislim da sam još uvek retro fan tradicionalne knjige, uz sav onaj osećaj korica, papira, mirisa štampe i sl... :D

Da, da, ogroman je serijal, Erikson pumpa bez milosti. :D

Istina, ta dva psa su humor živi. :D A inače, kroz ceo serijal se provlači ta neka doza pritajenog humora koja posle samo kulminira. „Midnight Tides“ je, koliko sam malo iskopao, po priči izdvojena kao i „Deadhouse Gates“, nema baš mnogo likova iz prethodnih knjiga, osim Trala i njegove avanture. Uz sve to mi je sjajna činjenica da Erikson piše nastavke totalno na momente otuđene od nastavka knjiga, kao što je slučaj sa „Deadhouse gates“, gde se pojavljuje sasvim nova garnitura likova, i potpuno novi kontinent. Dosta ljudi iz fantasy priče ne mogu da čitaju Eiksona upravo zbog tih stvari, ili kao, smara ih to što u „Gardens of the Moon“ priča počinje samim haosom, i bukvalno tek od polovine knjige počinješ da kontaš šta se dešava i ko je ko. Meni je baš zbog svega toga Erikson fantastičan. :D Nema vođenja za ručicu, i tipa – e, to je sad to, a ovo je sad ovo...nego, u haosu si od početka, pa se snalazi kako znaš i umeš. :D Book club se opasno nazire, prestajem da kucam iz ovih stopa! :D

Šta da ti kažem, osim – uživaj u „Midnight Tides“. :) Ja bih trebao uskoro da poručim strano izdanje, pa čim stigne i ja ću da se bacim na čitanje. :)

OK, dodajem te. :) Moguće da znamo neke iste ljude, a, ako se ne varam čak smo se i videli na nekih par post-rock certova, tipa Mono, Russian Circles, i sl...ako si isti taj Živko što se zna sa Bisom Brkić, a ja mislim da si taj. :)

zilekondic's avatar
E, mogu ti reći da engleski koji je potrebno da poznaješ nije toliko, da kažemo - previše književan. Nekad volim da imam otvoren pretraživ PDF knjige koju čitam ili nešto pride, ako skontam da mi baš treba neka reč ili ime, da potražim. Većina readera ima pretragu i samo ukucaš početak rečenice i search to najčešće nađe, onda lepo možeš da prevedeš online ili da vidiš kako se neko ime piše u originalu. Tako možeš i da pohvataš reči koje ne razumeš. Nažalost, da, naši neće odraditi Malazan još dugo, siguran sam da bi mi veoma prijala audioknjiga na srpskom, ali kad nema, snalazim se s onim što ima. Sreća pa je moj engleski prilično napredan. Inače bih baš propatio. :D

Audioknjige furam već dugo jer mi nekako odgovara više od papira, pošto volim da ih slušam na putu za posao, u autobusu, u šetnji, dok spremam klopu, radim bilo šta što je mindless. Najčešće sat vremena pred spavanje slušam dok sam u krevetu i relaksiram se. Obično čitanje me često ukoči.

Ja u knjigama vidim taj pritajeni humor u detaljima poput nadimaka vojnika i sl. Isprva ne kopčaš ali kroz put sa likom provališ i bude fun.
Midnight Tides se dešava hronološki posle sukoba u Rarakuu, da, po excerptima očekujem uglavnom priču o Tralu, ali kontam da će da se ubaci po koja referenca prethodnih događaja.
Ja sam se poprilično snašao, a definitivno me je zacementirala Memories of Ice, sad nema šanse da prestanem da čitam. Vredno je te početne blage konfuzije izazvane ubacivanjem u potpuno deseti svet. Dosta mi je pomogao Malazan Wikia sajt btw.

Mislim da na bookdepository.co.uk možeš da poručiš i da ti stigne dosta brzo bez plaćanja shippinga. Ja sam par knjiga naručio odatle i sve je super prošlo, imaju često popuste i sl.

Jes', ja sam taj Živko koji se zna sa Bisom, a bio sam i na Monou, Russian Circles, GiaA, idem sutra u Božidarac na Stoned Jesus, dobro to nije post-rock, ali često je slična publika.
Ajd' pa pozdrav i kucamo se!
dejan-delic's avatar
Da, kapiram da bih iz konteksta rečenice mogao da izvučem reči nepoznatog značenja, ili, da se krajnjim slučajem poslužim rečnikom. Kako bilo - pokušati moram. :D

Jeste, "Memories of Ice" te samo odvali, i jednostavno ne znaš gde si. Mada, ni ostale knjige iz serijala ne ostavljaju ravnodušnim, čak štaviše. :)

Prijateljica mi je već spomenula bookdepository.co.uk, i iste uslove koje si spomenuo. Znači, to je to onda, definitivno. :D Hvala na infou, btw. ;)

E, pa lepo, sad se znamo. :D Ajd, pa se provedi na stonerskoj svirci. Pozdrav, i čujemo se! :)
dejan-delic's avatar
My big gratitude, as usual! :) :ahoy:
Euskelo's avatar
A beautiful style! Looks like a wonderful rendition of the character described in the quote.
dejan-delic's avatar
Thank you very much! :) Amazing writing style of Steven Erikson is always inspiring to me. ;)
Mizidora's avatar
dejan-delic's avatar
Why thank you! ;)
dtyler99's avatar
Very nicely done!
dejan-delic's avatar
Many tnx, mate! :)
sobbing-jester's avatar
Awesome, the lines are so good, they give it such dynamic,
especially the clouds. And his face is great too ö v ö
dejan-delic's avatar
Thank you very much for your nice comment! So glad you like it! :)
Join the community to add your comment. Already a deviant? Log In