Shop Forum More Submit  Join LoginArtistAlley-Japanizam-2012-katalog

pdf sakurabana.info/wp-content/upl…
sakurabana.info/?p=2950

Program festivala Japanizam 2012 - Beograd
sakurabana.info/?p=2943

5-8 jul 2012.


Dan I – četvrtak, 05. jul

Bioskopska sala
13h Repriza projekcija s prošlogodišnjeg Japanizma
• Akira – 13h
• King of Thorn – 15h

19h Ceremonija svečanog otvaranja
Njegova ekselencija Tošio Cunozaki, ambasador Japana u Beogradu, učiniće nam čast da otvori nagradnu izložbu radova u manga stilu, čime će biti formalno otvoren i ovogodišnji Japanizam.
Izložba će biti otvorena u toku celog festivala, u donjem holu Doma omladine ispred bioskopske sale.
19:30h Modna revija
Najglamurozniji način da se obeleži početak jubilarnog Japanizma predstavlja zajednički modni defile mladih, nezavisnih kreatora koji inspiraciju za svoje stvaralaštvo nalaze upravo u japanskom dizajnu. Bićete u prilici da vidite odeću i nakit najrazličitijih stilova, a ukoliko vam nešto posebno zapadne za oko, ne zaboravite da će većina ovih dizajnera imati svoj prodajni štand na Artist Alley sajmu. Predstaviće vam se sledeći kreatori i brendovi: Maria Milosavljević, „MistiQarts“, Villena Viscaria, „Nakaza“, „Beta Goth“ aksesoari i „Stasha Cherry Cupcake“ aksesoari.

21h Projekcija – Berserk
Proizvodnja: Studio 4°C, 2012.
Režija: Tošijuki Kuboka, prema mangi Kentara Miure

Domaćoj publici i nije potrebno posebno predstavljati kultni serijal kao što je Berserk, ali hajde da ipak utvrdimo gradivo: radnja ove sage je smeštena u fantazijski svet nalik na mračnu viziju evropskog srednjeg veka, i prati komplikovano prijateljstvo između Gatsa, veštog ali tmurnog ratnika lišenog životnih ambicija, i Grifita, harizmatičnog stratega koji ne preza ni od čega da ostvari svoje planove. Berserk se, međutim, ne pamti samo po upečatljivim likovima i epskim scenama bitaka, već pre svega po zrelom pristupu temama kao što su prijateljstvo, izdaja, traganje za smislom života i iskupljenje, koje su obrađene s realizmom zavidnim za žanr kao što je fantastika.
Manga Berserk počela je da izlazi u Japanu davne 1988. godine, i još uvek nije završena. Prvu anime adaptaciju predstavlja TV serija iz 1997. koja ima posebno mesto u srcima brojnih fanova iz naše zemlje, jer je reč je o jednom od prvih ostvarenja koja su se pojavila sa srpskim titlom – a znate kako se kaže, „prva ljubav zaborava nema“. Februara ove godine u japanskim bioskopima je prikazan visokobudžetni, dugo najavljivani rimejk TV serije, koji je ovoga puta osmišljen kao filmska trilogija. Svega nekoliko meseci kasnije, Sakurabana prvim Berserk filmom otvara Japanizam!
(Ovaj sadržaj nije primeren za mlađe od 16 godina.)

Dan II – petak, 6. jul

Sala Amerikana

13h Papercraft radionica – Jesena Đurović i Mina Petrović
Jesena i Mina će publici predstaviti izložbu papirnih figura izrađenih tehnikom koja se naziva papercraft. Papercraft podrazumeva sklapanje unapred odštampanih modela, čiji oblik varira od zgrada do anime likova, koji se sečenjem i lepljenjem lako pretvaraju u zanimljive ukrase i figurie. U okviru radionice, posetioci će biti u mogućnosti da svojeručno naprave suvenir koji će poneti sa sobom za uspomenu.

14:30h Origami radionica – Oriana Jovanović
Oriana Jovanović će uputiti posetioce u origami, japansku veštinu pravljenja figura savijanjem papira, i to od jednostavnijih modela, koje kod kuće možete napraviti i sami, pa do složenih skulptura od čije lepote zastaje dah.

16h Anime kviz
Ako ste čekali priliku da stavite na probu svoje poznavanje japanskih stripova i serija, i to kako najpopularnijih naslova, tako i onih manje poznatih ili potpuno opskurnih, Anime kviz je prava stvar za vas. Nagrade možda jesu simbolične, ali je prestiž ukoliko svima pokažete svoje znanje neprocenjiv.

17:30h Tribina –„Kojim busom do Harađukua?“
Tokijska četvrt Harađuku poznata je kao centar specifične, originalne, buntovne i nadasve ekscentrične ulične mode. Vremenom, izraz Harađuku je postao sinonim ne samo za modni stil, već i za način izražavanja, odnosno čitavu subkulturu. Učesnici tribine će pokušati da vam dočaraju Harađuku kako kao tokijski modni centar, tako i kao kulturološki pojam, i govoriće o globalnom uticaju ove mode na tinejdžere širom sveta – pa i u Beogradu.
Moderator tribine je Jelena Stojanović, Centar za likovno obrazovanje „Šumatovačka“.

19h Predavanje – Isidora Vlasak i Jelena Jokanović: „Mahou Shoujo“
Fenomen poznat kao „maho šođo“ – odnosno magical girl – predstavlja tipično japansku žanrovsku tvorevinu. Osnovna premisa podrazumeva da našoj junakinji – po pravilu, srednjoškolki s više sreće nego pameti, koja se odlikuje čistim srcem i nepokolebljivom hrabrošću – bude poverena nekakva tajanstvena moć, koja će je joj omogućiti da spase univerzum, poduči negativce pravim životnim vrednostima, osvoji srce svog izabranika i šeta se unaokolo u sumanuto dizajniranom kostimu. Naše predavanje će vas provesti od korena ovog žanra do trenutno aktuelnih ostvarenja – govorićemo o maho šođo klasicima, remek delima, dekonstrukcijama i opskuritetima, sa posebnim osvrtom na to zbog čega je fenomen jednako popularan i među feministkinjama, i među tvrdokornom muškom publikom.

Bioskopska sala

21h Projekcija – Hoshi o Ou Kodomo
Proizvodnja: CoMix Wave, 2011.
Režija: Makoto Šinkai

Reditelj Makoto Šinkai skrenuo je pažnju na sebe još 2002. i ostvarenjem Voices of a Distant Star, koje je osvojilo brojne nagrade i naišlo na nepodeljeno oduševljenje publike i kritike – što možda i ne bi bilo toliko neobično da Šinkai ovaj film u celosti nije animirao bez ičije pomoći, radeći sam na svom kompjuteru. Nakon što se proslavio, Šinkaiju je na raspolaganje stavljen čitav anime studio i brojni pomagači, ali se ovaj reditelj i dalje odlikuje snažnim ličnim pečatom, vizuelno prepoznatljivim stilom, i velikim stepenom kontrole koju zadržava nad svojim filmovima. Neretko ćete čuti da ga zbog toga opisuju kao „naslednika Hajao Mijazakija“.
Hoshi o Ou Kodomo predstavlja Šinkaijev najnoviji bioskopski poduhvat. Reč je o duboko emotivnom i poetičnom ostvarenju nalik na filmove Studija Ghibli, čija je tema putovanje glavne junakinje i prijatelja koje usput sreće u svet mrtvih. I dok se kritičari slažu da Hoshi o Ou no Kodomo baš i ne spada u Šinkaijeva najbolja ostvarenja – možda upravo zato što previše ide Mijazakijevim tragom – na publici je da donese konačni sud o novom delu najveće mlade zvezde među anime rediteljima.
(Ovaj sadržaj nije primeren za mlađe od 12 godina.)

Klub DOB

14h Game Room: turniri u video igrama
(Spisak video igara koje ćemo predstaviti na turnirima biće objavljen naknadno. Konzole i druga oprema za video igre će posetiocima festivala biti na raspolaganju sve vreme.)

Artist Alley (Gornji hol i međusprat)

13-23h Artist Alley predstavlja prodajni deo Japanizma. Ovde prevashodno možete pronaći radove domaćih crtača, kao i unikatni nakit i garderobu koje prave mladi dizajneri inspirisani Japanom, ali među izlagačima će biti i izdavačke kuće i knjižare, hobi klubovi i prodavnice, i ostali koji se na neki način interesuju za Japan, a imaju šta da ponude. Dakle, ako ste se ikada pitali gde u Beogradu možete da kupite mange, figure anime heroina ili nakit u Harađuku fazonu, Artist Alley je pravo mesto za vas.
Artist Alley se organizuje po treći put na Japanizmu, i polako postaje jedna od najvećih atrakcija našeg festivala. Izlagača će biti znatno više nego prethodnih godina, a neki nam dolaze i iz inostranstva.

Donji hol

13h Turniri u kartičnim i društvenim igrama
Go je najstarija poznata igra na svetu: pojavila se pre nekih 4500 godina i vodi poreklo iz Kine. Jednostavna pravila i velike table omogućavaju da go bude najsloženija igra koju danas poznajemo, jer dok u svim ostalim igrama kompjuteri sa lakoćom pobeđuju ljude, i najjači kompjuterski programi imaju problema da poraze čak i početnike u gou. Veličina ove igre ogleda se u potrebi za uspostavljanjem ravnoteže – između strategije i taktike, između snage i prilagodljivosti, između odbrane i napada. Upravo je ta potreba za ravnotežom dovela do toga da go bude deo obaveznog obrazovanja samuraja – mnoge velike vojskovođe su svoje bitke posmatrale kao partije goa. Go na zapadu još nije dostigao popularnost koju ima u istočnom svetu (dovoljno je reći da je u Koreji svaki treći stanovnik registrovani igrač goa), ali to je samo pitanje vremena.
Yu-Gi-Oh! je svetski popularna kartična igra, nastala pre više od 10 godina u Japanu, da bi se vremenom proširila i na ostale kontinente. Neposredno je povezana sa istoimenom anime serijom i prati svaku novu sezonu koja izađe. Yu-Gi-Oh! je u „Ginisovoj knjizi rekorda“ sa preko 22 milijarde odštampanih karata, što znači to je najprodavanija kartična igra na svetu. Yu-Gi-Oh! igraju deca i omladina, osnovci i srednjoškolci, ali ima i studenata, pa i starijih koji ostanu u igri, pre svega zbog druženja i kolekcionarstva. Uz Yu-Gi-Oh! se možete družiti sa vršnjacima, razvijati svoju kreativnost tako što pravite sopstveni špil, i negovati takmičarski duh na turnirima koji se redovno organizuju (između ostalog, i na Japanizmu gde će se održati Nacionalno prvenstvo Srbije).
Magic: the Gathering predstavlja najstariju i najrasprostranjeniju kartičnu igru, zasnovanu na ideji da igrači menjanjem ili kupovinom dolaze do karata potrebnih da sastave svoj lični špil. Postavka igre je takva da igrače stavlja u ulogu čarobnjaka koji iz svoje „knjige magije“ (tj. svog špila) izvlače čini kojima pokusavaju da pobede drugog igrača. Većina čini se ogleda u prizivanju čudovišta i heroja koji će se boriti na vašoj strani. Veština igranja je u tome da sa ograničenim resursima iskombinujete pobedničku strategiju. Magic: the Gathering je verovatno najuravnoteženija igra resursa i to joj, pored sve većih ulaganja u poznate svetske umetnike koji slikom i pričom stvaraju svetove u kojima se igra odvija, omogućava da posle dve decenije postojanja izraste u pravu misaonu disciplinu čije turnire prenosi televizija, i čiji nagradni fondovi se mere milionima dolara – iako će, naravno, naš turnir na Japanizmu biti nešto skromnijih razmera.
Hex je najnovija verzija starih igara u kojima je cilj pravljenje puta. Dva igrača treba da spoje svoje puteve, ali samo jedan u tome može uspeti. Izuzetno jednostavna pravila i naizgled jednostavne taktike svrstavaju Hex među najpoznatije i najzaraznije logičke igre. Na turniru koji ćemo održati na Japanizmu moći žete da savladate kako osnove ove igre, tako i neke od manje očiglednih taktika.
The Settlers of Catan u svetu i kod nas predstavljaju jednu od najpoznatijih i najigranijih igara na tabli (široj javnosti poznatih kao boardgames). Svi igrači su naseljenici na malom ostrvu Catan i pokušavaju da razviju svoju naciju. Ono što izdvaja ovu igru i daje joj poseban šmek je činjenica da presudnu ulogu u ostvarenju tog cilja, osim strategije i sreće, ima vođenje uspešne trgovine sa drugim igračima. Sa svojim jednostavnim i logičnim pravilima, The Settlers of Catan su igra koju možete naučiti neposredno pred naš turnir na Japanizmu i onda uspešno učestvovati na njemu.

Dan III – subota, 7. jul

Sala Amerikana

13h Radionica borilačkih veština – Ninđucu
Ninđucu – borilačka veština kojom se služe ninđe – obavijena je velom misterije, i stoga se često javlja u brojnim ostvarenjima japanske pop-kulture (a bogami i ne samo japanske). Na ovogodišnjem festivalu predstavljamo klub borilačkih veština Buđin, domaće sportiste koji su krenuli putem ninđi. Ako nikada do sad niste uživo videli kako se kunoići – ninđe lepšeg pola – služe lepezama kao smrtonosnim oružjem, onda ovu radionicu ne želite da propustite.

15h Manga radionica – Mina Petrović i Vladimir Prodanović
Predavači Sakurabanine manga škole, Mina Petrović i Vladimir Prodanović, održaće javni čas na kome posetioce očekuje posebno zabavan sadržaj – malo ko je u stanju da odoli ponudi da mu naši crtači naprave portret u manga stilu…

18h Tribina – Shounen (r)evolucija
Tribina je posvećena verovatno najvoljenijem i sigurno najkomercijalnijem anime i manga žanru – čuvenom šonenu, u koji oficijelno spadaju ostvarenja pravljena prema ukusu mlađe muške publike, ali čija popularnost i uticaj odavno prevazilaze ovako usko definisanu ciljnu grupu. U opuštenom razgovoru i uz interakciju sa publikom, tribina će vas provesti kroz istorijat i razvoj različitih tropa i klišea svojstvenih ovom žanru. Bavićemo se analizom psihološkog profila glavnih likova kroz vreme, konstruktivnom debatom na temu najvećih fandoma, pogledom na šonen iz muškog i ženskog ugla, šonen maratonima i šonen remek delima, i mnogim drugim temama.
Moderator tribine: Hristina Vlajković

19:30h Gost Japanizma – Rastko Ćirić „Hiroshima Diary“
Gost ovogodišnjeg Japanizma je Rastko Ćirić, slavni domaći ilustrator i profesor animacije na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Profesor Ćirić je pre nekoliko godina boravio na festivalu animacije u Hirošimi, gde je vodio ilustrovani dnevnik o svojim utiscima o Japanu i Japancima, o njihovoj tradicionalnoj i modernoj kulturi, o njihovom svakodnevnom životu i ekstravagantnim eskapadama, kao i o susretima sa poznatim japanskim animatorima. Profesor će publici predstaviti svoj i više nego živopisni dnevnik (očekujte kako fotografije i crteže, tako i kolaže od karata za brzi voz ili etiketa za instant ramen), i podeliće sa vama brojne anegdote za pamćenje.

Bioskopska sala

17h AMV8
AMV – anime music video – predstavlja specifičnu formu kreativnog izražavanja fanova, koji montiraju inserte iz anime ostvarenja uz muziku ili nekakvu drugu podlogu (u poslednje vreme popularni su odlomci iz filmova), i tako prave klipove čiji je najčešći cilj da nasmeju publiku. „AMV 8 IV“, koji ćemo mi prikazivati, specifičan je po tome što je celokupna podloga na koju je anime materijal montiran „made in Serbia“ – od rok muzike i narodnjaka, pa do čuvenih citata iz domaćih filmova i pesama Branka Kockice.
(Ovaj sadržaj nije primeren za mlađe od 16 godina.)

21h Projekcija: Redline
Proizvodnja: Madhouse, 2009.
Režija: Takeši Koike

Film Redline spada u takozvana festivalska ostvarenja – što znači da mu cilj nije bio da zabeleži komercijalni uspeh na blagajnama, već da detaljnom, vratolomnom, visokobudžetnom animacijom impresionira žirije i pokupi nagrade na brojnim svetskim festivalima, a uvrnutim humorom šarmira publiku. Drugim rečima, autorima su date odrešene ruke i neograničeni novci da se iživljavaju – i u ovom slučaju, to je dovelo do zaista fantastičnih rezultata. Nema sumnje da Redline spada u najzabavnije i najvoljenije anime filmove koji su se pojavili u poslednjih nekoliko godina.
Radnja je i više nego jednostavna: na jednoj udaljenoj planeti, u dalekoj budućnosti, održava se jedinstvena, smrtno opasna i ne baš legalna automobilska trka. Timovi trkača spremni su na sve – ali baš sve – ne bi li odneli pobedu, a Veliki Diktator pomenute planete rešen je da pošto-poto trku spreči, jer neće tamo neki automobilski manijaci od njega praviti budalu. I to vam je to – šta više reći osim „vežite se, krećemo!“
(Ovaj sadržaj nije primeren za mlađe od 16 godina.)

Klub DOB

14h Turnir u video igrama
(Spisak video igara koje ćemo predstaviti na turnirima biće objavljen naknadno. Konzole i druga oprema za video igre će posetiocima festivala biti na raspolaganju sve vreme)
Artist Alley (Gornji hol i međusprat)
13-21h Artist Alley – prodajni sajam.
Donji hol
13h Turniri u kartičnim i društvenim igrama

Dan IV – nedelja, 8. jul

Amerikana/gornji hol

10h Nacionalno prvenstvo u Yu-Gi-Oh kartičnoj igri – prijave
11h Nacionalno prvenstvo u Yu-Gi-Oh kartičnoj igri – početak turnira

20:30h Žurka
DJ Haseo će puštati odabrani J-pop (i J-rock i anime OST-ove i svašta još nešto).

Bioskopska sala

14h Revija izvođača
Novina koju donosi ovogodišnji Japanizam je revija izvođača – pred početak cosplay takmičenja, kratkim nastupima predstaviće vam se plesne trupe, majstori na violini, bendovi, akrobate, komičari pa čak i čitav dečiji hor, čiji će vas šou provesti kroz pop-kulturu Japana, od uličnog plesa i muzike, do omaža slavnim anime naslovima.
Kompletan spisak izvođača će biti objavljen naknadno.

17h Cosplay defile
Do sad svi već znaju šta je cosplay – specifičan maskenbal inspirisan likovima iz sveta mangi, anime ostvarenja i video igara. Međutim, cilj nije samo uspešno se obući u određeni lik, nego i što bolje ga dočarati svojim držanjem, nastupom, govorom, nekakvim peformansom, ili šta god vama izgledalo kao dobra ideja. Cosplay defile pruža priliku onima koji su se odvažili da se pojave maskirani da na sceni prikažu svoj lik – pod reflektorima, uz svetlosne efekte i odgovarajuću muziku.
Ne zna se ko se bolje zabavlja – da li sami učesnici dok izlaze na scenu, ili posmatrači, koji ceo spektakl opisuju kao svojevrsnu „anime Evroviziju“.

19:30h Svečana dodela nagrada
Njegova ekselencija Tošio Cunozaki, ambasador Japana u Beogradu, dodeliće prigodne nagrade najboljim učesnicima na cosplay-u, i autorima najboljih radova na izložbi.

___________________________________________________

Želimo vam lep provod! :la: :happybounce: :squee: :nuu: :meow:


____━━____┓━╭━━━━╮
____━━____┗┓|::::::^━━^
____━━____━┗|::::: |。◕‿‿­­­­◕。|
____━━____━━╰O--O-O--O ╯
No comments have been added yet.

Add a Comment:
 
×

:icondark-serbia: More from Dark-Serbia


More from DeviantArtDetails

Submitted on
July 3, 2012
Link
Thumb

Stats

Views
1,453
Favourites
0
Comments
0